Основните неща, които не всеки знае за Сърбия

06:15, 02 апр 17 / Любопитно 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сърбия, която днес избира президент, завинаги е белязана от балканските войни през 90-те години, които я лишиха от излаз на море. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Ето няколко важни неща за Сърбия, която е кандидатка за членство в ЕС, но остава близък съюзник на Москва.

Това е страна, горда с националната си идентичност, където живеят много малцинства, малка държава, влюбена в спорта и добрата храна.

Подобно на швейцарците и парагвайците, сърбите трябва да отидат в чужбина, ако искат да летуват на море. Откакто Сърбия и Черна гора се разделиха през 2006, балканската държава вече няма свой морски бряг. Седем кораба от военния й флот плават по река Дунав.

Комунистическа Югославия, създадена в края на Втората световна война, се състоеше от 6 републики: Словения, Хърватия, Сърбия, Босна, Черна гора и Македония. След смъртта на автократичния лидер Йосип Броз Тито през 1980 югославската федерация изпадна в десетилетна дълбока политическа и икономическа криза, а Словения и Хърватия обявиха независимост в началото на 90-те години.

Черна гора ги последва около 15 години по-късно, преди населена с етнически албанци бивша южна сръбска провинция Косово да обяви независимост през 2008. Това стана почти десет години след края на войната, завършила с тримесечни натовски бомбардировки през 1999, принудили Сърбия да изтегли войските си от отцепническата територия.

НАТО остава силно недолюбвана сред сърбите, които не са й простили за бомбардировките, но натовски войски има в повечето съседни на Сърбия държави.

Сърбия е кандидат-член на Европейския съюз, нейният основен икономически партньор. Но след началото на преговорите за присъединяване през 2014 популярността на ЕС спада.

Някои сърби предпочитат близостта, която имат с Русия – големия православен славянски брат. Те са благодарни за подкрепата на Москва, включително и в ООН, и за това, че отказва да признае независимостта на Косово.

Ако се разходи по главната пешеходна улица в Белград „Княз Михайло”, човек може да види западни символи и магазини, непосредствено до други, в които се продават фланелки с портрети на хора, които не са популярни на Запад: Владимир Путин, четническият лидер от Втората световна война Дража Михайлович, бившият босненски сръбски военен лидер Ратко Младич, подсъдим за геноцид в Международния съд на ООН за военни престъпления в бивша Югославия, и Гаврило Принцип – босненски сръбски националист, който убива ерцхерцог Франц Фердинанд и отприщва Първата световна война.

Според преброяване от 2011 сърбите са 83 на сто от населението и преобладаващата част от тях са православни християни. Има и двадесетина малцинства, между които хървати, роми, албанци, унгарци и българи. Румънски католици и мюсюлмани са две от другите големи религиозни групи.

В Сърбия живеят около 7,1 млн. сърби, но диаспората наброява няколко милиона: смята се, че Виена е вторият по големина сръбски град в света. Големи сръбски общности има също в Торонто, Чикаго, Париж и дори в Австралия.

Те са голямо малцинство в съседните Босна, Черна гора и Хърватия. Около 120 000 сърби живеят в Косово.

Сърбия е селскостопанска страна, износител №1 в света на малини. През 2016 износът беше за 125 млн. евро, според статистическата служба.

Но това не е достатъчно за икономическо възстановяване, което е продължително и болезнено, след като страната стана обект на международни санкции заради ролята си във войните на Балканите през 90-те години.

През последните години икономиката влиза и излиза от рецесия, но през 2016 ръстът е 2,8 на сто. Средната месечна заплата обаче е около 330 евро и е една от най-ниските в Европа.

Макар да изглежда, че сърбите обичат най-много футбола, те са много по-успешни в други колективни спортове. Редовно побеждават световни и европейски или в баскетбола, волейбола и водната топка. Тенисистът Новак Джокович е икона. Сърбия спечели 8 медала на олимпиадата в Рио. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама