Вашингтон иска да съкрати драстично мироопазващите си вноските за ООН

23:18, 23 мар 17 / Свят 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Администрацията на САЩ възнамерява да намали бюджета за мироопазващите операции на ООН с 1 милиард долара, както и да ореже финансирането на различни програми на световната организация със стотици милиони.

Това пише в четвъртък списанието "Форин полиси" (Foreign Policy), позовавайки се на източници в Държавния департамент на САЩ, предаде БГНЕС.

Според изданието, освен намаляване с 40% на приноса на САЩ към бюджета за мироопазващи акции на ООН, който през 2016 г. превиши 2 милиарда, Държавният департамент планирал да намали финансирането на различните програми на ООН и други международни организации, включително и Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Програмата на ООН за развитие (ПРООН) с общо 326 милиона. Според "Форин полиси" администрацията на САЩ няма да намали размера на средствата, предназначени за нуждите на НАТО и няма да промени пакета военна помощ за Израел в размер на 3,1 милиарда долара, предвидени в проекта за бюджет на САЩ за следващата година.

САЩ в момента осигуряват повече от 22% от редовния бюджет на ООН, който е около 5,4 милиарда долара, както и 28,5% от разходите за мироопазващи операции, разходите за които се оценяват на 7,9 милиарда долара. Като цяло Вашингтон харчи за световната организация и нейната програма около 10 млрд. долара. Вноските за редовния бюджет на ООН се определят въз основа на средната стойност на БВП на страната за 10-годишен период, като се вземе предвид дохода на глава от населението и външния дълг. Днес САЩ са най-големият донор на световната организация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама