Представиха работния проект на пречиствателната станция за питейни води в Шумен

16:23, 23 мар 17 25 896 Шрифт:
Автор:

Готовият работен проект на пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ) в Шумен бе представена днес. На срещата присъстваха кметът на града Любомир Христов, заместникът му Боян Тодоров, експерти от Община Шумен.

Тони Йорданов от обединение ДЗЗД „ЕС-ЕН-БИЛД” представи в подробности работния проект. В обединението влизат фирмите „ЕС ЕНЕРДЖИ” и „БИЛД ИНВЕСТ Н”.

Йорданов посочи, че първоначалният избор на площадка е създал проблеми на проектантите, защото определеното за целта място се оказало неподходящо за изграждане на съоръжението, а разходите за отчуждаване на 14 частни терена и изграждане на допълнителна инфраструктура, задължителна за функционирането на станцията, не били включени в общата цена. Това наложило да се смени площадката. За промяната основно съдействие оказали местната власт и бившия областен управител Донка Иванова.

„Стойността на станцията по първоначалния идеен проект възлизаше на 19 млн. лева, но без разходите за изграждане на допърнителна мини пречиствателна станция, полагане на канализация и изграждане на път”, уточни Тони Йорданов.

Снимка: Община-Шумен

Готовият работен проект предвижда ПСПВ да се построи на терена на бившата „Метрология”. Съоръжението ще се разположи на площ от 8 дка. Прогнозната стойност на станцията е 16.5 млн. лева. Очакванията на местната власт е те да бъдат отпуснати от държавната хазна. „МРРБ отпусна 400 хил. лева за изготвянето на работния проект. Надяваме се правителството да осигури и нужните за строителството на ПСПВ”, заяви кметът Любомир Христов.

Заложено е да се изгради помещение за фино пречистване, в което ще се разположат макро и микро сита, които ще премахват по-едрите замърсители. Конус с осем филтърни клетки, през които ще преминава специален CFS-разтвор ще пречиства допълнително водата от планктон. Две камери ще съхраняват чистата течност. Преди да поеме по тръбите към шуменци водата ще се обеззаразява с хлор. Станцията ще е снабдена с лаборатория, която ежедневно ще следи за показателите и качеството на питейната вода.

Технологията за пречистване е едностъпална и е одобрена от германски специалисти. „Този е най-ефективен, показва практиката, въпреки съществуващите по-модерни”, коментира Тони Йорданов и добави, че утайката ще се събира и след допълнително сушене ще се депонира на сметището край квартал „Дивдядово”. „Отпадъкът е органичен и напълно безопасен и разградим”, обясни Йорданов.

Годишните разходи на ПСПВ в Шумен са изчислени на 1.5 млн. лева, а един кубик пречистена вода ще струва между 15.5 и 16.5 стотинки. Между 450 и 460 хил. лева ще са годишните разходи за ток на съоръжението.

Йорданов уточни, че новият терен разполага с инфраструктура и ще се наложи единствено полагането на 150 метра тръби и връзката между тях и ПСПВ. Станцията ще е снабдена със система за дистанционно управление. Новото съоръжение ще се обслужва от около 20 души персонал.

Йорданов увери, че за една година пречиствателната станция за питейни води може да бъде изградена.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама