Русенски деца се докоснаха за първи път до магията на джаза

15:57, 23 мар 17 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Незабравима среща със солистите на знаменитата Чикагска Джаз Филхармония имаха 120 деца от предучилищните групи на ДГ „Снежанка“, ДГ „Детелина“, ДГ „Звездица“, ДГ „Русалка“, ДГ „Зора“ , ДГ „Незабравка“, техните родители и учители в два поредни дни  от  програмата на Мартенски музикални дни Junior в Русе. Информация за музикалното събитие съобщават организаторите от Община Русе.

Именитите музиканти, колегите им от Русенска Филхармония и Биг Бенд Русе са завладяли детската публика с популярни пиеси от Моцарт, Дюк и Гершуин и са показали как изкуството на свободната импровизация се свързва с класическата музика. Необикновеният американски тромпетист, диригент, композитор и носител на награда ЕММИ, Орбърт Дейвис, се е превърнал в любимец на малките меломани.

Децата от  целевите групи на проекта са разговаряли с именитите музиканти от родината на Джаза, запознали са се с различни групи музикални инструменти и са научили интересни детайли от световните шедьоври на В. А. Моцарт, В. Дюк, Е. Деланж, Л. Алтер, Дж. Гершуин в нов аранжимент. 

Посещението на концертите е част от образователните дейности по проект на Община Русе „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“, който се изпълнява по ОП НОИР. Програмата на проекта предвижда дейности за личностно развитие и неформално образование за децата в предучилищните групи, сближава семейството и образователната система с повече занимания в нестандартна учебна среда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама