Двама кандидати за шеф на Националния исторически музей

15:31, 23 мар 17 25 647 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Двама са кандидатите за директор на Националния исторически музей. Това съобщиха за Topnovini.bg от пресцентъра на Министерството на културата. Единият от тях е досегашният му директор Божидар Димитров. Втората кандидатура е на проф. Вера Бонева. 

Срокът за подаване на документи изтече вчера, 22 март, в 17 часа.  

Проф. Божидар Димитров потвърди пред Topnovini.bg, че е внесъл документи и се надява да спечели конкурса.  "Малко нескромно е, но имам какво още да свършва", каза той. 

Увереност, че ще остане на поста му дава и професионалната биография на конкурентката му. "П роф. Бонева е историк, но няма управленски опит. Била е 3 години уредник на музей (Регионален исторически музей – Стара Загора - бел. авт.) и преподава в университет", каза Божидар Димитров.  

Справка на Tопновини.бг показа, че от 2007 г. проф. Бонева е щатен преподавател в  Университет по библиотекознание и информационни технологии в София.

Конкурсът за директор на НИМ беше един от първите, който обяви новоизбраният служебен министър на културата Рашко Младенов през февруари.  Още тогава Божидар Димитров, макар и в пенсионна възраст заяви пред Tопновини.бг , че ще кандидатства за поста.

„От дългия си опит знам, че конкурсите в България са два вида. При единия нещата се нагласяват така, че да се отстрани неудобното и нехаресвано лице и се избира наш човек. Ако конкурсът е такъв, аз не бих могъл да спечеля конкурс и за портиер на музея. Ако конкурсът е честен, каквито са 20 – 30% от конкурсите, няма начин да не го спечеля. Досега съм участвал в три конкурса, два съм спечелил, един – не. Време е да направя хеттрик.”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама