Най-новите дронове и роботи показаха русенски студенти в Деня на отворените врати

15:20, 23 мар 17 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

3D скенери, които позволяват заснемането на обекти от всички страни и 3D принтери за прецизна изработка на детайли бяха сред устройствата, показани на Деня на отворените врати на Русенския университет. Информация за ежегодното събитие съобщават от прес центъра на учебното заведение. 

В Канев център със свои щандове се представят осемте факултета и двата филиала на университета, а студенти са разяснявали на своите бъдещи колеги какво ще учат и какво ги очаква ако изберат Русенския университет.  Екипи от различни катедри са демонстрирали свои разработки и са показали как теорията се използва в реалния живот. 

 

По време на официалната част ректорът проф. Велизара Пенчева е представила ръководния екип на университета. Обявени са били и победителите в конкурса за есе, проведен в навечерието на Деня на отворените врати. Голямата награда – фаблет – получава Александрина Найденова от ПГПЧЕ “Петър Богдан” - Монтана с есето си „Образованието като свобода да избираш и смелост да мечтаеш“. На второ и трето място журито класира Пламена Томова и Стефани Тангълова, които получават сертификати и предметни награди. Текстовете на най-добрите есета ще бъдат публикувани във вестник „Студентска искра“, официалната страница на университета и във Фейсбук. 

Дронове, които могат да носят 10-килограмова камера и стабилизатор на изображението, са събрали публика пред щанда на Електрофакултета. Специалистите са разяснили как с помощта на тази техника могат да се заснимат различни обекти, а след това да се „печата“ тяхно копие в триизмерен формат. Посетителите са имали възможност да видят макет на крепостта Дуросторум в Силистра, заснета и изработена точно с тази техника. Миниатюрен бюст на Алберт Айнщайн, лешникотрошачка и копия на римски колони, също изработени с 3D-принтера, са били сред хитовете на изложението. 

 

За пръв път е бл показан и разработен от преподаватели в Русенския университет учебник с добавена реалност. Специални маркери на страниците му позволяват визуализация на съответните машини и детайли. Медицински сестри и акушерки са мерили кръвното налягане на посетителите на щанда на факултета по обществено здраве и здравни грижи. Факултет „Природни науки и образование“ е показал пъстротата на специалностите си, като студентите са привличали бъдещите си колеги с атрактивни костюми и презентации. 

Млади преподаватели от Машинно-технологичния факултет са демонстрирали техниката, с която се обучават студентите в специалностите на факултета, а от Юридическия факултет са представили Конституцията на посетителите. Възможностите пред завършващите Аграрно-индустриалния факултет са били „овкусени“ с купа сочни ябълки, а студенти от факултета по Бизнес и мениджмънт са споделили с ученици предимствата да учиш в Русенския университет. Електромобилът за превоз на пощенски пратки, болидът, участник в Шел еко маратон, тестовият автомобил, с който студентите и преподавателите правят своите изследвания са били сред експонатите, представени от Транспортния факултет. Филиалите от Разград и Силистра също са направили презентации на щандовете си. Специално място е било отделено на спортните успехи на русенските студенти, а клубът по роботика е показал най-новите си модели, спечелили призови места на състезания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама