София тества втори електробус по линия 84

13:27, 23 мар 17 25 640 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Втори тестов електрбус, който се зарежда с батерия, пусна днес Столична община по линия 84 до Летище София. Столичният кмет обяви, че той е изминал вече 100 000 км и не е показал никакви проблеми при движение.  

"Това всъщност е третият електробус. Първият се изполваше от електротранспорта и беше с кондензатор. Вторият все още се движи по линия 84. Освен че е много тих, той прави икономия на средства за гориво 4-5  пъти. Разходите му са 13-15 лева на 100 км, при 60 лева на 100 км при другите автобуси", каза пред медиите столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на пускането в тестово движение на екоавтобуса. 

Фандъкова припомни, че основният приоритет на Столична община е модернизацията на градския транспорт, така че той да бъде екологичен и ефективен. 

"Разработихме преди 3 години програма за модернизация, която изпълняваме активно. Направихме огромни инвестиции  през последните 3 години в  системата на градския транспорт. Освен строителството на метрото, подменихме над 50% от автобусите, около 90% от тролеите, купуваме и нови и реновирани трамваи. Електробусите са част от системата на  градския транспорт. Те са една от мерките за намаляване на фините прахови частици и за подобряване на качеството на въздуха в града", каза столичният кмет. 

Снимка: Topnovini.bg

Тестовите електробуси са предоставени безвъзмездно от производителите. Зам.-кметът по транспорт в Столична община Евгени Крусев каза, че електробусът е около два пъти по-скъп от конвенционалния дизелов автобус.  

 Шефът на Столичния автотранспорт Слав Монов уточни пред Topnovini.bg, че прогнозната цена на един електробус е около 400 000 евро без ДДС. Общината планира да купи 20 превозни средства. Електробусът се зарежда се между смените, като основното му зареждане се прави през нощта и той спокойно изминава километрите за една смяна - около 170 км, без нужда от презареждане.    

Столичният кмет обяви, че вече се подготвя процедурата за покупка на електробуси. "Очаквам до юни месец тя да бъде готова на базата на пилотни проекти и да бъде обявена през юни, така че следващата година електробуси да пътуват по редовните линии".

Снимка: Topnovini.bg

До месец Столична община ще обяви обществена поръчка и за закупуването на нови 120 газови автобуса. Тече и процедурата за нови 13 трамвая. Участниците в нея са двама - "Шкода" и "Песа", а офертите им вече са отворени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама