Подписаха договор за почистването на канала, свързващ езерото Вая и Черно море

13:24, 23 мар 17 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният управител Вълчо Чолаков подписа договора, с който официално стартират дейностите по почистването на канала, свързващ езерото Вая и Черно море. Това стана по време на официална церемония провела се преди дни в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

За първи път Областната администрация в Бургас ще изпълнява проект от такъв мащаб. Досега институцията е работила предимно по-малки проекти, насочени към обучения, туризъм, културен обмен. Настоящият проект е разработен по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция, в партньорство с Кметство Енез. Безвъзмездното финансиране по проекта е на стойност 394 хил. евро (близо 1 млн. лв.), а дейностите, заложени в него, ще решат проблема с дългогодишните наводнения в района на езерото, както и на главния път Бургас-Созопол, по който през лятото преминава целият трафик за Южното Черноморие.

Освен като превантивна мярка срещу бъдещи наводнения, ефект ще има и върху опазването на околната среда. В рамките на 24 месеца, колкото е продължителността на проекта, освен почистването на канала „Езеро Вая – Черно море“, се предвижда още изследване на екологичните условия и състояние на водите на езерата Вая (Бургас) и Гала (Енез), както и разработване на съвместен модел за оценка на екосистемни услуги в двaта водни обекта.

„Доволен съм, че ще успеем да извършим почистване на канала Вая. Поех ангажимент, че ще направя всичко по силите си, за да реша близо 20-годишния проблем с наводненията, които се получават при всеки по обилен дъжд в района на езерото „Вая“. Усилията, които положихме до сега – чистене с помощта на лека техника и лица лишени от свобода, дадоха временен резултат. Това наложи да търсим друго решение. Каквото в случая се оказа настоящият проект“, коментира Вълчо Чолаков.

Областният управител съобщи и че администрацията е готова и с втори мащабен проект - за закупуване на тежка техника, с която да се почистват язовирите и речните корита в област Бургас. Очаква се повторно отваряне на Програмата, за да се кандидатства по нея.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама