Виолета Булц: Посланието на ЕС е ясно - оставаме едно общество

11:49, 23 мар 17 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посланието на ЕС е ясно-оставаме едно общество, което е открито и в което има място за всички. Това заяви европейският комисар по транспорта Виолета Булц по време на Регионалната конференция на тема „Инвестиционни възможности за транспортния сектор”, предаде БГНЕС.

Булц изказа съболезнованията на британския народ и жертвите на атентата на 23 март в Лондон. Посланието на ЕС е ясно - оставаме едно общество, което е открито и в което има място за всички. Според нас това е бъдещето на съвременното общество, не само в Европа, но и навсякъде. Необходимо е разнообразие и смелост, за да се върви напред. През последните 2 години сме изправени пред огромни предизвикателства”, каза Виолета Булц.

Като първо предизвикателство пред ЕС, тя постави икономическата криза, която започна да показва социалните си последиците през последните няколко години. „Но, за първи път всички държави-членки регистрират растеж в БВП, еврозоната излезе от кризата и показателите показват, че е държавите в ЕС са по пътя на устойчивото развитие. Само инвестиции могат да помогнат всяка държава-членка да увеличи благосъстоянието си”, убеден е еврокомисарят.

„Бяхме засегнати и от кризата с бежанците. Изведнъж Европа се превърна в цел за много хора. Ние намерихме устойчивото решение за кризата с бежанците, като постигнахме споразумения с трети страни и създадохме набор от инструменти, с които не разполагахме преди. Не твърдя, че сме решили напълно проблемите, но вече се възстановяваме. ЕС се сблъска с още нещо - терористичните актове, което разтресе дълбоко ЕС и нанесе тежки емоционални щети. Изплашихме се, започнахме да се съмняваме в идеята за ЕС и той да ни защити от подобни актове. Тероризмът не може да бъде преодолян на 100%, но съм сигурна, че трябва да обедним усилията си”, подчерта Виолета Булц.

„Започнахме да търсим решение на предизвикателството Брекзит, но започна да се нарежда и пъзелът в равновесието на силите. Ако няма транспорт всичко спира и жертви ще бъдат тези, които не могат да се включат в развитието и да участва в тенденциите, за да се върви напред. Трябва да се направи всичко възможно транспортът да не бъде черната дупка, която замърсява природата. важно е да поговорим за инвестициите, но не сме постигнали устойчивите инвестиции поне на този етап”, убедена е тя.

Виолета Булц е на мнение, че в центъра на всички дейности трябва да бъдат хората, те са в центъра на вниманието. Винаги, когато предприемаме нещо си задаваме въпроса кой ще спечели, кой е бенефициентът, допълни тя.

Еврокомисарят по транспорт отбеляза и плашеща статистика, според която 70 души на ден умират по европейските пътища. „Именно заради това обединяваме сили с ООН, за да работим по тази тема. Инциденти на пътя с тежки последици струват по 100 млрд. евро на Европа годишно. Почти 4 пъти повече от транспортния бюджет за години, представете си, ако тези средства могат да бъдат вложени в образование, инвестиции или социални дейности. Нека мислим за децата и младежите си, за които създаваме всичко това, затова и инвестициите са толкова важни”, призова тя.

Булц обясни, че се предлагат и нови възможности за финансиране на проектите в транспорта. „Няма трикове, единственият ни двигател е благоденствието ни. Насърчавам държавните институции да подпомагат организаторите на проекти. Бъдете полезни, подпомогнете ги, защото по този начин ще се подобрят условията в страната и тези амбициозни проекти ще могат да станат видими”, заяви още еврокомисарят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама