Степан Полторак: Причина за пожара в оръжейния склад в Харковска област, може да е диверсия

10:48, 23 мар 17 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак заяви, че причина за пожара в склада за боеприпаси в Харковска област може да е диверсия, извършена чрез взривяване, предаде БГНЕС.

Според министър Полторак една от версиите за възникване на инцидента е диверсия с използване на мощен експлозив, извършена с безпилотен летателен апарат или чрез проникване в склада.

„Избухна пожар… в резултат от акт на саботаж в склад в град Балаклея, където се съхраняват ракети и муниции”, обяви в изявление главният военен прокурор на Украйна Анатолий Матиос. „Пожарът доведе до детонации на муниции”, посочва Матиос.

Генералният щаб съобщи на страницата си във Фейсбук, че не разполага с информация за загинали и пострадали в резултат на пожара във военния склад в град Балаклея.

От зоната на възможни поражения (Балаклея и две близки населени места) се евакуират около 20 000 души. Движението на пътническите жп превози в Балаклея е спряно и организирано по резервна схема.

От 7 часа тази сутрин във военния склад има взривове с различна интензивност. За преодоляване на последиците от извънредната ситуация и евакуиране на местното население са изпратени 154 единици техника, между които 74 автобуса и 25 линейки, както и 529 спасители.

За предотвратяване на мародерство, в райони на евакуация се разполагат патрули.

Пожарът възникна в 3 часа сутринта, последван от детонация на боеприпаси на няколко площадки за съхраняване на ракетно-артилерийско въоръжение (танкови и артилерийски снаряди с калибър 125 и 152 мм).

Около военния склад е създадена 7-километрова зона за сигурност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама