САЩ смятат, че КНДР може да е свързана с кибератака срещу ЦБ на Бангладеш

00:44, 23 мар 17 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в САЩ предполагат, че КНДР може да е свързана с кибератака, в резултат на която неизвестен успя да открадне от Централната банка на Бангладеш 81 млн. долара, предаде ТАСС, цитира БГНЕС.

Това съобщи в своята електронно издание вестник „Уолстрийт джърнъл“. По негови данни федералните прокурори на САЩ скоро ще могат да предявят обвинения на лице от китайски произход, което е било в ролята на посредник и е помогнало на Пхенян да осъществи хакерската атака. Според изданието е малко вероятно да бъдат повдигнати обвинения срещу официални лица от КНДР, макар и да не се изключва напълно.

„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че в министерството на правосъдието на САШ е постъпила достоверна информация, получена от частни фирми, занимаващи се с киберсигурност. Те са свързали атаката срещу ЦБ на Бангладеш с подобна срещу филмовата компания „Сони пикчърс“ през ноември 2014г. За нея американските власти обвиниха Пхенян. Вестникът цитира зам. Директора на Агенцията за национална сигурност на САЩ Джон Леджет, който смята, че получените сведения са достоверни.

ФБР започна разследване за кражбата на 81 млн. от ЦБ на Бангладеш през март миналата година. По данни на ведомството хакерите са превели откраднатите пари на сметки във Филипините и Шри Ланка чрез Федералния резерв в Ню Йорк. В резултат на това делото попада под юрисдикцията на американските власти. Хакерската атака и кражбата от ЦБ на Бангладеш стана най-голямата подобна кражба в историята на страната. След нея президентът на Централната банка напусна поста си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама