Швейцария отказа да помогне за екстрадирането на заподозрян, обвинен в обида на Ердоган

12:48, 17 мар 17 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Швейцария отхвърли искането на Турция за правна помощ при преследването на заподозрян, обвинен в това, че е обидил турският президент Реджеп Ердоган, предаде БГНЕС. Според властите в Берн коментарите, за които става въпрос, са защитени от закона за свободата на словото в страната.

Тя ще окаже помощ на чуждестранната прокуратура, само ако разследваното престъпление е такова и в самата Швейцария, а настоящият случай не е такъв, каза говорител на правосъдното министерство, цитиран от турския в. „Хюриет“.

Не се разкрива самоличността на разследваното лице, нито от какво естество са изказванията.

„Ако подобни критики срещу член на правителството бяха направени в Швейцария, в рамката на политическата дискусия, то те биха били толерирани като свободно изразяване на мнение“, посочи още представителят.

По думите му още три подобни искания от Турция очакват решение и ще бъдат разгледани поотделно.

Позицията на съда идва на фона на нарастващото напрежение между Анкара и редица други европейски държави в навечерието на турския референдум за конституционни изменения, предвиждащи повече изпълнителна власт за държавния глава.

За разлика от Германия и Холандия, които вече отмениха мероприятия с турски министри на своя територия, швейцарските власти заявиха миналата седмица, че няма причина турският външен министър да отменя своя изява в Цюрих, въпреки опозицията на местните власти.

Независимо от това срещата беше отменена заради липса на подходящо място за нейното провеждане.

Около 68 000 турски граждани живеят в Швейцария, където една четвърт от 8,3-милионното население е съставено от чужденци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама