Британското разузнаване отрече да е помагало за подслушването на Тръмп

11:02, 17 мар 17 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британската разузнавателна служба Център за правителствени комуникации (GCHQ) изненадващо отрече всички обвинения, според коиото агенцията е помогнала на бившия президент Барак Обама да подслушва Доналд Тръмп по време на предизборната кампания през 2016 г., съобщи БГНЕС.

GCHQ определи твърденията като „глупости“. „Те са напълно абсурдни и трябва да бъдат игнорирани“, заяви говорител на Центъра, цитиран от британския в. „Гардиън“.

Тази седмица анализаторът на американската телевизия „Фокс нюз“ Андрю Наполитано заяви в интервю, че според трима източници от разузнаването администрацията на Обама е използвала GCHQ, за да шпионира Тръмп, така че „да няма американски отпечатъци“. От своя страна говорителят на Белия дом Шон Спайсър цитира твърденията на Наполитано в подкрепа на обвиненията от самия президент Тръмп.

Британското и американското разузнаване имат близко сътрудничество и заедно с Австралия, Нова Зеландия и Канада са част от групата „Пет очи“, която работи съвместно по въпросите на разузнаването.

В началото на март Тръмп заяви в „Туитър“, че бившият президент Обама е наредил да бъде подслушван неговият дом в „Тръмп тауър“, наричайки предшественика си „лош човек“. „Ужасно! Току-що открих, че Обама ме е подслушвал в „Тръмп тауър“ точно преди победата. Не е открил нищо. Това е маккартизъм“, написа той, допълвайки, че с това е достигнато „ново дъно“ от предишната администрация.

Вчера от комисията в американския Конгрес, която разглежда обвиненията на Тръмп, заявиха, че не разполагат с доказателства в подкрепа на неговите твърдения. „Ние нямаме никакви доказателства, че това се е случило“, заяви на пресконференция републиканецът Девин Нюнс, председател на Комисията за разузнаване към Камарата на представителите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама