Представят филм за художника Борис Георгиев

09:59, 17 мар 17 / Култура 25 735 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Авторски филм на изкуствоведа Пламена Димитрова – Рачева „Пастир на мечтите“, посветен на големия варненски художник Борис Георгиев, ще бъде представен днес в художествената галерия, която носи неговото име. Прожекцията ще бъде част от беседата „Борис Георгиев в Индия“, с която галерията отбелязва 80 години от награждаването на твореца с голямата награда „Короната на Италия“. Началото е от 17 ч.

Борис Георгиев е роден на 1 ноември 1888 г. във Варна. Следва живопис в Санкт Петербург в училище, ръководено от известния руски художник Николай Рьорих. През 1909 г. Изучава живопис в Мюнхен под ръководството на майстори като Анжело Як и Петер фон Холм. Установява се да живее в Италия, където създава едни от най-великолепните си творби. Негова спътница при пътуванията му по света е сестра му Катерина. Тя умира млада, а той я рисува на платната си често като ефирна сянка.

През 1922 г. се завръща в България и се среща с Петър Дънов. Портретът, който прави на Учителя, е запазен. Година по-късно прави първата си самостоятелна изложба в родния си град, в сградата на Девическата гимназия, сега Археологически музей. Участва в множество изложби във Венеция в периода 1928 – 1942 г.

При посещение в Берлин през 1928 г. се среща с Алберт Айнщайн. Между двамата възниква приятелство, великият учен му съдейства за изложба в галерията „Шулте“, а Борис Георгиев му прави портрет, който му подарява и от който Айнщайн е възхитен.

През 1931 г. заминава за Индия, където се запознава с Махатма Ганди, Рабиндранат Тагор, Джавахарлал Неру, Махатма Ганди, принцеса Нилуфар и много други световноизвестни личности, на които прави портрети. Пътешества из Хималаите, където се среща с духовния си учител Николай Рьорих. Създава поредица пейзажи, портрети и фигурни композиции, вдъхновени от индуския мистицизъм.

Четири години прекарва в Бразилия, завръща се в Италия и остава там до края на живота си. През 1937 г. е удостоен с голямата награда „Короната на Италия“ за цялостното си творчество. За да подчертае, че е от Варна, художникът подписва платната си „Boris Georgiev di Varna”. Това е и надписът на надгробната му плоча в Рим.

Общинската Художествена галерия във Варна носи името му от 1990 г. по решение на тогавашния Градски съвет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама