Магистрати от Балчик и Мангалия ще обсъдят прилагането на европейското законодателство

09:58, 17 мар 17 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънски магистрати ще гостуват в Балчик по покана на Районния съд в града. Визитата е насрочена за 20 март и се организира с цел обмяна на опит и добри съдебни практики в областта на гражданското и наказателно право, съобщи председателят на съда Ивелина Велчева.

По време на посещението ще бъдат дискутирани и теми, свързани с начина на функциониране на съдебните системи в двете съседни страни, въвеждането на електронно правосъдие, прилагането на европейското законодателство.

Румънските магистрати, които са част от екипа на Районния съд в Мангалия, ще имат възможност да се запознаят с организацията и дейността в балчишкия съд. Пред гостите ще бъде представена кратка презентация за историята и работата на съда, за системата за случайно  разпределение на делата, както и за начина, по който се измерва натовареността на съдиите. Чуждестранните юристи ще имат възможност да разгледат адаптираната зала за щадящо изслужване на деца в Районния съд в Балчик и да се запознаят с възможностите на програма „Спогодби“. Интерес се очаква да предизвикат създадените електронни папки на делата и отдалеченият достъп на граждани и адвокати до преписките.

Посещението ще завърши с обиколка в архитектурно-парков комплекс „Двореца“.

Районен съд - Балчик има идея срещите между магистрати от двете съседни страни да станат регулярни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама