Удвояват пропускливостта на Дунав мост при Русе

12:06, 11 мар 17 25 592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на годината трябва да е факт отварянето на „зона Изток“ на ГКПП Дунав мост при Русе. Така граничния контролно-пропускателен пункт на практика ще удвои капацитета си.

Това заяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков, който тази сутрин се запозна и направи оглед на място на инфраструктурата на „Зона Запад“ и „Зона Изток“ на Граничния контролно-пропускателен пункт и Митница Русе, осигуряваща трафика на вход и изход в България.

Припомняме, че Дунав мост е първото и единствено до скоро съоръжение, което осигурява връзка през голямата европейска река между Румъния и България. Той е построен през 1954 г. През миналата година от страна на северната ни съседка претърпя и сериозен ремонт. Въпреки откриването на Дунав мост 2 при Видин Калафат през 2013 г., трафикът през съоръжението при Русе продължава да е по-голям.

До края на годината следва да е приключила обществената поръчка за превеждане в съвременен вид на нефункциониращата към момента „Зона Изток“ от граничния контролно-пропускателен пункт. Така тя ще може да поеме изцяло трафика на входящи автомобили в България. От настоящата работеща част пък ще се излиза от страната ни към Румъния, уточни началникът на „Митница Русе“ Венцислав Халаджов.

„Видях, че хората сериозно си разбират от работата. Голямо е натоварването. Важно е взаимодействието с румънските колеги. Затова планираме и в края на този или началото на следвашия месец с част от кабинета на Румъния и кабинета на България да се съберем на един кораб и да поставим за решаване проблемите между двете държави. Винаги между две съседни държави има проблеми. Част от тях са свързани именно с този контролно-пропускателен пункт“, коментира служебният премиер.

Той уточни, че следва България да въведе също електронни винетки по примера на северната ни съседка, вместо „само някой да печели от хартиения им вариант“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама