"Кавалерът на розата" от Рихард Щраус с премиера на русенска сцена

09:07, 11 мар 17 / Култура 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерата на "Кавалерът на розата" на 26 януари 1911 година в Дрезден е била едно от последните оперни събития в Кайзермонархията преди старата Европа да бъде смазана от Първата световна война.

"В съвременността има повече минало, от колкото се предполага", пише либретиста Хуго фон Хофманстал, което обяснява нотката на здравословна меланхолия в това прекрасно произведение.

Мари Терез, Фелдмаршалката Княгиня Верденберг се забавлява с нейния млад любовник Октавиан и при това не забравя за това, че времето тече и оставя своите следи във всичко, най-вече в любовта. По желание на неговата любима маршалката Верденберг, младият Октавиан, трябва да иска ръката на младата Софи фон Фанинал за възрастния барон Окс. Но, при поднасянето на предложението за женитба чрез сребърна роза, двамата млади Октавиан и Софи се влюбват един в друг и Софи отказва женитбата с недодялания барон Окс. Започва игра на недоразумения и заблуди, в края на която Софи и Октавиан щастливи ще пеят "...сън ли е? Не може да е истина!" А маршалката установява, че нейното убеждение за преходността на любовта е вярно.

Премиерата на "Кавалерът на розата" по Рихард Щраус ще бъде на 19 март, от 19:00 часа, в Доходното здание в Русе. Спектакълът е част от програмата на 57-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”.

Снимка: БГНЕС

Диригент-постановчик е Найден Тодоров, който със смелите си идеи и решения осъществи през последните 11 години в Русе едни от най-големите оперни премиери. Режисьор-постановчик е Вера Немирова. През 2015 година същият този екип постави пак в Мартенски музикални дни операта "Катерина Измайлова" от Шостакович.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама