Деца от ДДЛРГ „Княгиня Мария Луиза“ участваха в съдебен процес

17:50, 09 мар 17 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Апелативен съд-Пловдив Магдалина Иванова посрещна децата на входа на Съдебната палата. Служители на областно звено „Съдебна охрана“ демонстрираха как работи скенера, през който задължително преминава за проверка багажа на всички посетители.  За малко повече от час емблематичната зала №1 на Апелативния съд, където се провеждат знакови съдебни дела, се превърна в класна стая за учениците. В ролята на техен учител влезе съдията в Апелативен съд Христо Крачолов.

Съдия Крачолов описа случай от практиката на Пловдивския съд за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Извършителят е арестуван по описанието на жертвата пред полицията. Децата се включиха в разпознаване на „нападателя“. След това пет от тях облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав в зала №1. Други влязоха в ролята на прокурори и адвокати. По време на симулацията на съдебен процес учениците задаваха въпроси на „подсъдимия“, а накрая произнесоха „присъда“.

С много емоции децата посрещнаха демонстрацията на служители от Областна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието. Младши инспектор Георги Георгиев направи презентация на използваните оръжия, като разказа на децата историята на автомат „Калашников“. Младши инспектор Илиян Димитров демонстрира различни техники при конвоиране на задържани лица и помощните средства, които се използват. Децата бяха впечатлени и от специалните автомобили, с които се транспортират обвиняемите до Съдебната палата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама