Съмнителни обществени поръчки и неефективност на летище София

16:41, 09 мар 17 25 1520 Шрифт:
Автор:

През най-голямото софийско летище – софийското, през миналата 2016 г., са преминали 4 980 387 пътника, но чистата печалба на летището е 9,6 млн. евро,(след облагането с данъци), но има една очевидна диспропорция между броя на преминалите пътници и приходите на летището, които вместо обичайните 25-30 % , за миналата година са били около 5 %. Това заяви днес пред журналисти в столицата новият изпълнителен директор на „Летище София“ Пламен Станчев.

Новият шеф на софийското летище каза, че за двете седмици, откакто е начело на аеропорта, се е натъкнал на много странни и съмнителни бизнес практики на предишното ръководство, като една от тях е защо след като летището не развива услугите с наземното обслужване, за последните 5 години ръководството е закупило скъпа техника за наземно обслужване за почти 9 млн.лв.

Пламен Станчев каза още, че финансовото състояние на фирма „Летище София“ не е цветущо, като само преди дни дружеството е платило 70 млн.лв. по уважения съдебен иска на фирма „Макадмак“, която осъди летището за неизплатени суми.

Новият директор още в първите дни установил, че предшественика му Христо Щерионов е сключвал и доста съмнителни обществени поръчки, ефективността от които е доста спорна и някои от сделките ще бъдат предадени на прокуратурата.

По повод бъдещата концесия на летище София Пламен Станчев заяви, че това ще бъде едно политическо решение, но според него, държавата не може да развива един сектор за сметка на друг. "Трябва да се започнат сериозни разговори с авиокомпании, които могат да осигурят трансконтинетален трафик на пътници", допълни той.

На въпрос на ПИК TV има ли данни за това, че се готви летище София да се даде на концесия на турска фирма, Станчев заяви, че засега не му е известно дали летището щяло да бъде дадено на концесия на турска фирма - това били само слухове.

Сериозни проблеми имало и със сигурността на летището, където имало назначени 130 служители по сигурността, но ефективността била слаба и в момента се прави анализ на този сектор от работата на летище София, който със сигурност ще се оптимизира.

Диреторът допълни още, че в момента на летището работят над 2400 души, като към момента той бил направил само две нови назначения - на новия директор по сигурността Димитър Асенов, който работи отдавна там и е изкачил всички стълбици, а другото назначение е наКрасимир Пешев, който беше през 2010-2011 г. е бил член на съвета на директорите, а сега е назначен за заместник-директор на летището.„Други назначения, откакто аз съм тук, няма", каза още Пламен Станчев пред репортер на Topnovini.bg.

На въпрос дали той е назначил на работа в летището сестрата на президента Руман Радев – Лозана Странджева, той заяви, че тя е редови служител в отдел „Информация“ и е бивша стюардеса в БГА „Балкан“, като той я е назначил, но преди повече от 10 години, когато е бил в предишен период директор на летище София (в периода 2006 – 2010 г.), като за нея ходатайствал тогавашния министър на транспорта в тройната коалиция Петър Мутафчиев.

Пламен Станчев заяви още, че спешно предстои да бъде възложено изготвянето на задание за на генерален план за развитие на фирма „Летище София“, който ще бъде подготвен от външни експерти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама