Китайска корпорация с инвестиционен интерес към БДЖ

16:35, 09 мар 17 25 523 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Китайски концерн за железопътен подвижен състав CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) е изпратил писмо с официално инвестиционно намерение спрямо "Холдинг БДЖ" до транспортния министър Христо Алексиев, съобщиха от министерството.

Инвестиционното предложение включва три основни точки. Първата е рефинансиране на старите задължения на "Холдинг БДЖ" ЕАД в размер на 130 млн. евро и финансиране на доставка на нови електрически и дизелови мотрисни влакове в размер на 170 млн. евро.

Предлага се още доставка на нови влакове, които да отговарят на европейските стандарти и българските изисквания за сертификация. Вагоните пък да бъдат доставени своевременно спрямо спешните нужди на БДЖ и "с високо съотношение цена-производителност".

От корпорацията предлагат и инвестиция  в нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове в България.

Предстои да се сформира работна група, която да обсъди инвестиционното предложение.

В съобщението не се посочва при какви условия китайската компания предлага инвестициите си.

Корпорацията е най-големият производител на железопътен подвижен състав в света и е един от най-големите индустриални концерни в световен мащаб.

Подобрението на предлаганата от националния железопътен превозвач услуга е един от основните приоритети на министерството, се посочва още в съобщението до медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама