Над 498 млн. лв. са инвестирали фирмите в Плевенска област

16:13, 09 мар 17 25 326 Шрифт:
Автор:

Над 498.млн. лв са направените през 2015 г. разходи за придобиване на дълготрайни материални активи във всички сектори на икономиката в област Плевен. В сравнение с предходната година те са се увеличили с 31.3%, съобщава Териториалното статистическо бюро.

Най-голям обем инвестиции са вложени в промишления сектор  и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи,хотелиерство и ресторантьорство) . През 2015 г. тези сектори заедно формират 48.1% от общия обем разходи, отчита статистиката.  В строителството инвестициите за периода са достигнали 29.3 млн. лв., което е близо 3 пъти повече в сравнение с 2014 година.

През 2015 г. е регистрирана промяна и в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове. Относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции нарастват с 19.9 пункта в сравнение с предходната година, но са намалели разходите за транспортни средства, за машини, производствено оборудване  и за закупуване на земя.

Най-значителни разходи за придобиване на дълготрайни материални активи са направили фирмите в община Плевен – 200.5 млн. лв. или 40.2% от общите разходи за областта. Следват общините Никопол и Кнежа. Най-малък е размерът на направените инвестиции  в община Пордим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама