Косовският парламент иска прекратяване на диалога с Белград до освобождаването на Харадинай

15:49, 09 мар 17 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Косовският парламент прие резолюция, с която се настоява за незабавното освобождаване на бившия премиер на страната Рамуш Харадинай, както и прекратяване на диалога между Белград и Прищина до изпълняването на това условие. Това информира БГНЕС.

По информация на сръбската информационна агенция „Танюг“ в резолюцията, приета с мнозинство, се посочва, че основна цел е освобождаването на Харадинай. Също така задача е и искането ЕС да „накара Сърбия да оттегли всички съдебни заповеди и обвинения“ против косовските албанци.

Резолюцията е предложена от опозиционната партия Алианс за бъдещето на Косово, чийто лидер е именно Харадинай. Тя обаче беше подкрепена и от четирите политически сили в парламента.

Харадинай се намира във Франция, където съдът в град Колмар трябва да отсъди във връзка с искането на Белград за неговото екстрадиране в Сърбия, където е издирван за военни престъпления. Съдът досега два пъти отлагаше решението. Следващото заседание на институцията се очаква да бъде на 6 април. Бившият косовски премиер беше задържан на 4 януари на летището в Базел заради международна заповед за издирване, издадена от Интерпол по искане на Белград. В началото на януари съдът освободи Харадинай от ареста, но му забрани да напуска Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама