Деница Златева: Само чрез диалог с общините каузата на Председателството ще бъде припозната

15:45, 09 мар 17 / Политика 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Местната власт има своето изключително важно място при провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС. Включването на общините е ключово, за да превърнем домакинството ни на Съвета в национална кауза, а посланията на България да бъдат формулирани и припознати от българските граждани. Това заяви служебният заместник министър-председател по подготовката на Председателството на Съвета на ЕС – 2018 г. Деница Златева на работна среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщиха от правителствената пресслужба, съобщава БГНЕС.

Служебното правителство остава верен партньор на местната власт и ще търсим най-добрите начини за реализиране на възможностите на Председателството от българските градове, каза вицепремиерът Златева на срещата. Тя съобщи, че се предвижда партньорството с общините да бъде в различни направления в подготовката, които включват организация на събития, участие в комуникационната програма, инициативи за популяризиране на българската култура, история и природа.

Като приоритетни теми, по които ще бъде застъпен дебатът на ниво местна власт по време на Българското председателство, бяха посочени сътрудничеството в Дунавския и Черноморския регион, подобряването на политиките за регионално развитие на ЕС и дигитализацията на европейските региони.

Българските общини са обединени в амбицията си да участват активно в провеждането на Председателството, увери кметът на Габрово Таня Христова. Тя подчерта, че местната власт притежава необходимия опит и капацитет, за да подпомогне достойното представяне на страната и по този начин европейските ни партньори да се запознаят с постиженията и облика на България. По думите й, Председателството на България ще позволи да бъдат обменени добри практики и да се отворят нови канали за сътрудничество на европейско ниво. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама