Учен от БАН с последно предупреждение за уволнение заради извънземни

15:42, 09 мар 17 25 943 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Директорът на Института за космически изследвания и технологии ( ИКИТ) към БАН е издал заповед за наказание на доц. Лъчезар Филипов с последно предупреждение за уволнение. Причина за предупреждението са медийните изяви на астрофизика, в които се говори за мистика иконспиративни теории.

Ръководството на Института за космически изследвания се сезира от отвореното писмо на астрофизици от Института по астрономия на БАН, които подкрепят мнението на група студенти и докторанти в областта на природните и инженерни науки от България и чужбина за медийните участия на доц. д-р Лъчезар Филипов.

Затова ръководството на БАН съобщава, че на 27 февруари 2017 г. е изпратило отговор на писмото, в което се посочва, че Академията не е финансирала научни изследвания, свързани с извънземни цивилизации.

Въпросът за трудовите взаимоотношения между Института за космически изследвания и технологии и доц. д-р Лъчезар Филипов е изцяло откомпетентността на директора и на Научния съвет на института.

Ръководството на БАН подкрепя решението на Научния съвет на ИКИТ, че медийните изяви на доцента по въпроси извън неговата научна тематика в института не трябва да се обвързват нито с института, нито с БАН. 

От БАН завяват още, че споделят загрижеността на студентите и младите учени от зачестяващите „горещи новини“ за сензационни „научни открития“ и категорично ще противодействат на подобни прояви на псевдонауката. 

За Topnovini. bg синът на бившия социалистически лидер Гриша Филипов заяви, че става дума за манипулация cpeщу него и че писмото било пълно с лъжи. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама