Семир Абу Мелих: ГЕРБ предлага 100% безплатно здравеопазване

15:24, 09 мар 17 / Политика 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безплатното здравеопазване на 100% за всички български граждани е напълно реално и ГЕРБ предлага да го направи. Това заяви собственикът на голяма бургаска болница и кандидат-депутат Семир Абу Мелих на пресконференция с участието и на други двама кандидати за народни представители от партията – водача на листата Ивелина Василева и областният председател на ГЕРБ Димитър Бойчев.

За да се осъществи идеята за безплатното здравеопазване, то трябва да се демонополизира, смята Абу Мелих. Той даде като пример здравната система в Холандия, която в момента е най-добрата в света. Системата на здравеопазването в САЩ е катастрофирала, защото не може без човещина. Европейската също е провалена, защото е прекалено социална и граничи с ненормалното. Холандците обаче са взели добрите неща от двете системи и са ги комбинирали в една обща. Това може да стане и в България, и то само за две години, твърди Абу Мелих.

Кандидат-депутатът даде точен аргумент как българите може де не плащат и стотинка и въпреки това да получават качествено лечение. Това ще стане, като се осигури мрежа от бюджетни лечебни заведения, които да не работят със здравната каса, и друга мрежа от допълнителни болници, които не са бюджетни. Парите от здравните осигуровки ще отиват в обществен фонд, който ще покрива всички разходи и на тези, които работят, и на неработещите, и на пенсионерите, децата и хората с увреждания.

За целта 8-те процента здравни осигуровки на работещите трябва да се разделят на две. Частта от 6,4%, които плаща работодателят, да отиват в обществения фонд. Другата част, която сега държавата взима от работника, да си останат при него. Той обаче да има ангажимента с тези пари да си направи здравна застраховка. Така, като отиде в болница, общественият фонд му поема една част от парите за лечение, а разликата я доплаща застрахователят. По този начин работещият получава 100% безплатно здравеопазване благодарение на собствения си труд.

В същото време тези, които не работят, ще използват другата мрежа с по-малко болници. И тъй като са свободни, ще могат да изчакат например един ден, за да влязат за лечение. Пенсионерите, децата, хората с увреждания и онкоболните също ще получават 100% безплатно здравеопазване в част от бюджетните здравни заведения.

„Това е реализъм. Не е свръхпопулизъм, който чувам досега. Водещият е работният човек, а този, който лежи и чака солидарната система да му помогне, също получава 100% безплатно здравеопазване, но не навсякъде, а в определен брой болници“ – коментира Абу Мелих.

„Демонополизацията не е цел. Тя е средство, за да получим справедливост в нашите отношения между граждани, държава и здраве“ – заключи кандидат-депутатът.

Ивелина Василева допълни, че здравеопазването е от основните стълбове в предизборната програма на ГЕРБ. Политиците на прехода са длъжници на хората в сферата на здравеопазването и тази система продължава да има нужда от по-качествени услуги и от повече достъпност за хората. ГЕРБ гарантира, че ще осигури стабилността на системата, доброто качество на здравните услуги.

Димитър Бойчев добави, че един от основните им приоритети е откриването на медицински факултет в Бургас. Първите стъпки в тази насока вече са направени. За целта са нужни 6 млн. лв. за довършване на сградите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и тяхното оборудване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама