Иванов към Заниер: Албанската платформа трябва да бъде отхвърлена и осъдена

15:07, 09 мар 17 / Свят 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонският президент Георге Иванов се срещна днес с председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) Ламберто Заниер.

По време на срещата си държавният глава е призовал осъждането и отхвърлянето на т. нар. албанска платформа, която настоява за въвеждането на албански език като втори национален.

„По отношение на политическия аспект президентът Иванов изтъкна, че остава на позицията си, че платформата от Тирана трябва да бъде осъдена и отхвърлена, също както и намесата във вътрешните работи на Република Македония, които не помагат в опитите за добросъседски отношения, стабилност и сигурност в региона“, се казва в съобщението от кабинета на Иванов, цитирано от македонски медии.

От своя страна Заниер е изразил загриженост за междуетническото напрежение, призовавайки всички страни да направят конструктивни стъпки за справянето с кризата. Той също така се е съгласил с президента, че лидерите от региона трябва да се въздържат от реторика, която може да нанесе щети.

Двата са обсъдили и въпроси, свързани освен с вътрешнополитическата обстановка, така и с бежанската криза и сигурността в региона.

По-късно днес Заниер ще се срещне и с македонския министър на външните работи Никола Попоски, а по-късно и с представители на парламентарно представените политически сили. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама