Божидар Димитров за проваления дебат: Уплашиха се да не разтреса македонската идентичност

14:57, 09 мар 17 25 714 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Божидар Димитров отмени участието си в дебата за Първата световна война в студиото на македонския журналист Миленко Неделковски. Телевизионният диспут беше определен за 10 март, от 22 часа в ефира на скопска телевизия. 

Причината е неспазването на предварителните договорки за дебата, заяви за Topnovini.bg проф. Божидар Димитров. "Имах само едно условие - предаването да бъде на живо. Вчера изведнъж ми се обади Неделковски и ми каза, че няма начин предаването да се предава пряко. Не ми обясни защо, но мога да предполагам. Просто го е страх или са го предупредили, че ще разтреса македонската национална идентичност", каза шефът на НИМ.

На въпроса бил ли е опасен този дебат в ефира на телевизията на съседите, Божидар Димитров отговори: "За македонската национална идентичност да, не и за нас" и допълни, че Неделковски ще загуби уважението на зрителите си след провала на дебата с "антимакедонист №1", както наричат в Македония проф. Димитров. 

Историкът се чувства разочарован от проваления диспут с колеги историци пред македонските зрители. "Разочарован съм, защото исках народът в Македония да чуе истината от първо лице, единствено число. Една от неистините е, че македонският народ бил окупиран през Първата световна война от българи и насила били взети 120 000 души от българската армия".   

Историкът заявява, че ще направи всичко възможно, за да организира същата дискусия в България. "Мога да го направя в моето предаване, но ще се обърна и към БНТ, защото темата е подходяща за тяхното предаване История.бг." 

Както вече Topnovini.bg писа, шефът на НИМ получи покана за дебата на 27 януари 2017 г. от скандалния македонски журналист Миленко Неделковски, прочул се с унищожаването с чук на плочата на връх Каймакчалан, издигната в памет на загиналите там български воини през Първата световна война. 

Преди броени дни проф. Димитров каза за Topnovini.bg, че се е съгласил предварително с всички участници, които предложил Миленко Неделковски. Това са проф. д-р Миле Биелаец, директор на Института по военна история в Белград и негов сътрудник, проф.д-р Александър Стойчев, директор на Военния музей на Македония. Както и със Стефан Влахов-Мицов - "едно българче от Габрово, избрало професията "македонец", по думите на Божидар Димитров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама