Омбудсманът: Карането на велосипед е опасно занятие

13:18, 09 мар 17 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С минута мълчание в памет на велосипедиста Мартин Гачев, загинал на пътя, блъснат от ТИР, започна срещата на велообщността, Столична община, МВР и неправителствения сектор при омбудсмана Мая Манолова за проблемите на велосипедния спорт. 
 
Карането на велосипед е опасно занятие, заяви омбудсманът Мая Манолова по време на инициираната от нея среща. 
 
Според нея не е възможно колоезденето да се превърне в масов спорт, без да се вземат мерки. "Няма подходяща инфраструктура в големите градове. Колодрумът в Борисовата градина е занемарен, има и редица законови неуредици", каза Мая Манолова. 
 
Велосипедистите настояват да има подходяща велоструктура в градовете, както и междуселищни трасета, по които да се придвижват безопасно.  Според тях са нужни и промени в Закона за движение по пътищата, както и да има поне 1,5 м разстояние при странично изпреварване и то да бъде записано в закона. Колоездачите се оплакват и от липса на толерантност на пътя.
 
Според статистиката през 2015 г. са станали 428 катастрофи с колоездачи, а миналата година са 394. Поне 30 души са загинали.
 
От Столична община се ангажираха с решаването на проблема и настояват да се създаде пирамида с приоритети, като на първо място е пешеходецът, на второ - колоездачите, след това - градският транспорт и най-накрая - автомобилите. 
 
В дискусията участваха началниците на Пътна полиция, заместник-кметът на София Евгени Крусев и главният архитект, служебният заместник-регионален министър Виолета Комитова и представители на редица други институции и НПО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама