Съдът отмени текстове от общинската наредба за гробищата

12:51, 09 мар 17 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Административният съд във Варна отмени текстове от новата общинска Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност, чийто проект бе внесен от съветника Янко Станев в средата на 2015 г. Наредбата бе приета от Общинския съвет през август миналата година и предизвика поредица от протести на частни траурни агенции, цветари и каменоделци. Всички те я определяха като дискриминационна и утвърждаваща монопола на общинското дружество „Обреди“. Неотдавна известният с ексцентричните си прояви варненец Росен Марков, който има обекти за продажба на цветя в два от гробищните паркове на Варна бе и задържан, след като в знак на протест срещу наредбата обяви, че ще се самозапали пред сградата на Общината.

Съдът не е намерил доказателства, че проектът на наредбата е обявен публично. И двете предложения за приемането й от Общинския съвет не съдържат изискуемите мотиви и доклад, за да бъде разгледан и приет нормативният акт.

Гробищата са публична общинска собственост и управлението и поддържането им е от компетентността на органа на местното самоуправление, припомня съдът. Предоставянето им за безвъзмездно управление и стопанисване е допустимо само за юридически лица и звена на бюджетна издръжка, каквото „Обреди“ ЕООД не е, въпреки че е еднолична собственост на общината.

Според магистратите трябва да се вдигне забраната за извършване на всякакъв вид търговска дейност и услуги за населението на територията на гробищните паркове от други фирми освен „Обреди". Отменя се изискването фирмите, извършващи погребална дейност и коменоделски услуги на гробищата да подават писмени заявления за това до управителя на „Обреди“, да му искат разрешение за изграждане и монтиране на паметници, да съгласуват проектите с него, а общинското дружество да поддържа информационен масив с частните погребални агенции и фирми.

От наредбата отпада и задължението на близките на починалите веднага след констатирането на смъртта да уведомяват съответните длъжностни лица към Община Варна, като представят медицинско свидетелство, лична карта и смъртен акт.

Градската управа е осъдена да заплати общо 3030 лева за разноски на дружествата и фирмите, които са обжалвали наредбата, както и още 300 лв. на съда. Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама