Пламен Димитров към Юнкер: Не може да има Европа на две скорости

12:07, 09 мар 17 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не може да има Европа на две скорости. Почти всички сценарии в „Бялата книга“ за развитието на Евросъюза не са добри за България и няма как да бъдат приложени.

Това обяви вчера лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск по време на Тристранната социална среща на високо равнище в Брюксел, съобщиха от синдикалната централа, предаде БГНЕС.

Според Пламен Димитров в Европа се наблюдава и тревожно разделение на две скорости и по отношение на социалните права. Причината са предложенията Европейският социален стълб, който трябва да регулира цялостно трудовия пазар на континента, да се въведе първоначално за еврозоната. Това законодателство трябва да важи за всички страни-членки и най-вече за тези като България, които изостават от лидерите в ЕС, обяви Димитров.

Приемането на този стълб за цялата територия на ЕС е начин да бъде спасен европейският проект, връщайки на хората доверието, че ще получават достойно заплащане за своя труд и ще живеят в достойни старини, каза пред Юнкер и Туск лидерът на КНСБ

Сред другите предложения на КНСБ, изразени на срещата от Пламен Димитров, е да се приеме европейска регулация на новите форми на труда (работа от разстояние, дигитални платформи, труд в различни континенти и държави) .

Целта е чрез европейски норми да се въведе трудово правоотношение за всички форми на работа, независимо дали тя се случва в офиса или виртуално, в Интернет и дали е целодневна, почасова или полудневна. Подобни регулации ще гарантират правата на хората, които се трудят в такива сфери на бизнеса (компютърни специалисти, дизайнери, блогъри и др.)

Второто предложение на синдиката към социалните партньори и представителите на комисията е да се регулира статутът на мястото, на което представителите на новите технологии се трудят. Идеята е тяхната работа да отговаря на минималните стандарти на страната, където полагат своя труд. Следващата стъпка е и доходите да се декларират на мястото, където се полага труд. Целта е да се гарантира внасянето на доходи и осигуровки да става в страната, където работи конкретният специалист, за да може той да се възползва от системите за социално и здравно осигуряване на съответната държава.

Предложение на ЕКП, към което се присъедини и КНСБ, е в рамките на Европейския семестър, комисията да изготвя ежегодно и доклад как се прилага законодателството в социалната сфера. Към този документ ще бъдат фиксирани и конкретни цели, както и задължения за изпълнението им – като например покритието на работещите с колективно трудово договаряне, което в Германия е близо 50 на сто, а в България – под 30%.

Друга конкретна цел в този доклад може да бъде бързината, с която се решават трудовите дела, изтъкна още президентът на КНСБ.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер бе изключително заинтригуван от предложенията на КНСБ и обяви, че голяма част от тях могат да станат част от европейското законодателство след обсъждания със съответните държави и социални партньори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама