Варшава заплаши да провали форума на ЕС, ако Туск бъде преизбран за председател на Европейския съвет

12:03, 09 мар 17 / Свят 25 198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полското дясно правителство заплаши за провали започващата среща на високо равнище на ЕС, посветена на бъдещето на общността след Брекзит, ако лидерите преизберат поляка Доналд Туск начело на Европейския съвет, въпреки противопоставянето на Варшава, предаде БГНЕС.

„Ще уведомим нашите партньори, че излагат на риск цялата среща на високо равнище, ако наложат гласуване за Туск днес”, предупреди полският външен министър Витолд Вашчиковски по местния телевизионен канал TVN24.

„Ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че днешното гласуване няма да се състои”, каза първият полски дипломат и добави: „Уведомихме германците, че те се налага да избираме председател на Европейския съвет днес”.

Разсъждавайки за изхода от двудневната среща в Брюксел, полските медии извеждат два сценария. Първият ще се развие с настояването на Полша Туск да бъде избран с единодушие. Сегашните правила изискват квалифицирано мнозинство, но принципът на единодушието като цяло се предпочита от ЕС. Това ще провали преизбирането на Туск.

Вторият сценарий ще се развие, ако Туск бъде преизбран. Тогава Варшава може да откаже да одобри изводите от срещата и така да я парализира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама