Марко Джурич: Позицията на НАТО и САЩ срещу армия на Косово е голям успех за сръбската политика

11:38, 09 мар 17 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това, че НАТО и САЩ се обявиха против идеята за създаване на армия в Косово е голям дипломатически успех на Сърбия, каза директорът на канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич, предаде БГНЕС.

„Това безспорно е голям дипломатически успех на Сърбия, той не падна от небето, това е резултат на огромна работа по обясняване и сближаване на нашата позиция не само с държави, на чиято подкрепа винаги сме разчитали, например Китай и Русия, но вече и на НАТО”, заяви Джурич.

По-рано сръбският премиер Александър Вучич изрази голямо удовлетворение от факта, че САЩ и НАТО са подкрепили Белград и са се изказали против създаването на армия в Косово. Вучич посочи, че очаква подкрепа и от всички страни, включително САЩ, Европа, Русия.

Същевременно лидерът на Косово Хашим Тачи обяви в сряда, че Прищина ще продължи с превръщането на Силите за сигурност в армия, независимо от реакцията на САЩ и НАТО.

Тачи изтъкна, че Европа трябва да се безпокои не от косовската армия, а от „руските военни бази в Сърбия, от руските МИГове и руските учения в Сърбия”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама