Андрей Делчев: Трябва засилен контрол и високи санкции срещу сивия сектор в горивата

11:33, 09 мар 17 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предлагаме засилен контрол и високи санкции срещу сивия сектор в горивата, с ясни изисквания към фирмите в този сектор, защото в момента някои санкции са между 1000 лв. и 5000 лв., което е пренебрежимо малко.

Това заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ пред медиите при откриването на първата национална годишна конференция на организацията, предаде БГНЕС.

Сред участниците е и Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, председателят на БПГА Валентин Златев, както и представители на институции , гости и експерти. На форума ще бъдат представени добрите практики и препоръки в борбата със сивия сектор в отрасъл „течни горива”, оценка на бизнес средата и мерки за контрол и изсветляване на сектора.

Според Делчев делът на сивия сектор при горивата е около 25-30%, но колко точно никой не може да каже, макар че тези цифри са твърде сериозни за газовия и петролен бизнес.

Пробойните в пазара на горива са от входа- проблемите с митническите складове и нелегални разтоварища, минава се през ведомствените бензиностанции, в които се реализира това гориво и се кешира, за да се върнат обратно парите при тези, които са го внесли и през други форми на данъчни измами, укриване на акциз и т.н. Като един от ключовите проблеми са ведомствените бензиностанции, по оценка на БПГА те са 6000- 7000, а по оценка на министерството на финансите- около 30 000 . От регистрирани, съобразно изискванията на закона и такива с онлайн връзка са 1400. Всичко останали са обекти, в които често се реализират незаконни горива, такива с неясен произход, с неясно качество, т.е.- една от реализациите на сивия сектор, подчерта Делчев.

Причините да се случват тези деформации на пазара са недоброто законодателство или законодателни пробойни, недобър контрол, слабост на някои от контролните органи, корупция и неравнопоставен подход към различните участници на пазара, изброи изпълнителният директор на БПГА.

Не съм чул нищо смислено по темата от г-н Марешки, той си прави предизборната кампания, отговори Делчев на въпрос на медия. И продължи: неговите обвинения в картел ще се доказват в КЗК, ние сме спокойни, събрали сме достатъчно доказателства, които ще представим на комисията и смятаме, че тя ще ги вземе предвид. Няма да коментирам цените, докато няма решение на КЗК, категоричен бе той.

За борба със сивия сектор предлагаме промени в законодателството, засилване на изискванията към фирмите, които търгуват в този сектор. Опитът на Чехия показва, че те доскоро са имали 2000 фирми, които са били на този пазар и никой не е можел да ги контролира, даде пример Делчев. Но там са се въвели засилени изисквания, засилени санкции, тогава фирмите са намалили броя си до 150, което е съвсем лесно за контрол. Ние отдавна предлагаме секторен закон, една от мерките е да има засилени изисквания към търговците на горива и то не в посока на ограничавене на конкуренцията, а към изсветляване на сектора. Трябва да се засилят и функциите на контролните органи, както и санкциите. Например, в Полша са въвели за най-тежки форми наказания за данъчни измами в горивата- до 25 г. затвор и изземване на транспортните средства. Така че тези, които биха се изкушили да наливат незаконни горива да не си рискуват колата, ако решат да заредят с 20 ст. по-малко като цена- горива, които очевидно не са платен акциз и ДДС. Предлагаме да се постъпи по този начин и у нас, подчерта Делчев.

За съжаление, масова е практиката за разкриване на фирми еднодневки, които работят, а когато дойде време да плащат задължения се закриват, посочи той. Не създават също задължителни запаси. Оправдания - много, но държавата би следвало да инвестира в контрола, защото там парите най-бързо ще се върнат, даде съвет Делчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама