д-р Илко Семерджиев: Стандартът за ранно детско развитие е мярка за интелигентен растеж

11:28, 09 мар 17 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Искаме да постигнем интелигентен и приобщаващ растеж. Радвам се, че излизаме от стандартните приказки. От проекти трябва да минем към политики и от политики към практики, защото са важни резултатите.

Подписахме стандарт за ранното детско развитие. Това е голяма крачка напред, защото стандартите са мярка. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев при откриването на кръгла маса "Шанс за развитие на нашите деца", предаде БГНЕС.

Пред събралите се специалисти д-р Семерджиев изложи основните моменти от наредбата. Той обясни, че това е една наредба, която дълго време се е подготвяла от много професионалисти - педиатри, педагози, представители на Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването, както и от учени от Софийския университет, БАН и УНИЦЕФ - България. Той обясни, че "това е труд, който накрая интегрираме, чрез тази наредба, която вече е качена на сайта на Министерство на здравеопазването. Очакваме да мине технологичният срок и да я въведем. Приложенията към нея са много мащабни и са основани на научни доказателства. В този смисъл смятаме, че най-после се обръщаме към нашите деца, по един наистина достоен начин. Не само чисто емоционално, но и базирани върху постиженията на световната наука, каза д-р Семерджиев.

Контролът дали се спазва наредбата ще бъде осъществен от съответните специалисти, ние просто им даваме стандарт как да правят тази оценка, т.е. когато говорим за деца от 10-месечна до 3-годишна възраст, които посещават детски ясли, там тези, които ги отглеждат и се грижат за тяхното възпитание и обучение, съвсем целенасочено и в съответствие със стандартите ще правят тези оценки, обясни Семерджиев.

Освен това в наредбата е разписано, че те ще комуникират този процес и с родителите на децата, така че те също да могат да участват в оценката, макар и по един доста по-неформален начин. Това се гарантира по няколко начина. Първо, чрез лични срещи между персонала и управлението на съответната детска ясла. Второ, в общи родителски срещи и трето - в демонстрации и показни акции, в които децата ще покажат какво умеят пред тези, които имат желанието да видят този процес.

Тази наредба е за ранно детско развитие. Тръгваме от там, защото в България равнопоставеността между мъжете и жените е в много висока степен на развитие. Българските майки работят и искат да се развиват професионално. Това е нещо, което ниевприветстваме и смятаме, че ще бъде подпомогнато, каза той.

Според него по този начин работещите майки и родителите ще имат сигурността, че децата им са в сигурни ръце и че за тях се полагат необходимите грижи, но не само като отглеждане и като възпитание, но и като конкретно обучение. Това е и мост към образованието, което следва след 3-годишна възраст - предучилищното и самото училищно образование.

Ние тръгваме за подготовка на децата от най-ранна детска възраст така че децата да бъдат социализирани, добре обучени и в някаква степен да имат познания преди да са стъпили в образователната система. Това пък е гаранция, че тази обществена инвестиция ще се възвърне не само в икономиката, но и в много други области. Например, в личната реализация на един човек. Когато човек е професионално реализиран, той е и щастлив. Това, според министъра, би се отразило и на демографската криза в страната, защото ако хората могат да се реализират в България, те не биха мигрирали и това е един от елементите за справяне с демографската криза.

Важно е да се знае, че когато хората са добре реализирани, когато са добре образовани, когато са включени в пазара на труда и когато са социално интегрирани, намаляват разходите на държавата и обществото като цяло за много други области, например в областта на правораздаването, в ранната профилактика на прояви, които не са приятни за никого, но са факт в нашето общество, включително прояви, които са в резултат от зависимости, а причините за тях са предимно в липсата на социализация и добра реализация, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама