Намалели са досъдебните производства за наркотици в област Разград

11:25, 09 мар 17 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През миналата година в Областната дирекция на МВР в Разград са образувани 20 досъдебни производства за притежание и разпространение на наркотични вещества, както и девет за управление на МПС под въздействие на наркотични вещества. В сравнение с 2015 г. броят на водените досъдебни производства е намалял с шест или с 23 процента, сочи отчетът на дирекцията.

Срещу девет души са повдигнати обвинения за разпространение и притежание на наркотични вещества. Три от случаите са прекратени поради липса на престъпление, тъй като иззетите и установени упойващи вещества не фигурират в списъка на забранените вещества в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите. Това е така наречената «дизайнерска дрога», популярна сред лицата в младежка възраст, се посочва в отчета.

Контингентът по линията обхваща лицата във възрастовата група 14 – 30 години, като най – висока активност в сферата на разпространението на наркотични вещества проявяват лицата в активна трудова възраст 18 –30 години. През 2016 г. на територията, обслужвана от ОДМВР Разград са иззети 353,4 грама дизайнерска дрога „чай”, 74,05 грама амфетамин, 160 гр. марихуана и едно хапче екстази.

Половината от установените през отчетния период извършители на престъпления, свързани с  притежание и разпространение на наркотични вещества са с минало осъждане, 67 на сто са безработни. Всички установени  през 2016 г. извършители попадат във възрастовата група 18-30 години, отчитат още от областната дирекция.

Установено е, че голяма част от криминалния контингент закупуват наркотични вещества от други населени места в страната, които в последствие препродават на наркозависими лица, живущи на територията на ОДМВР – Разград.

Лицата, занимаващи се с разпространение на наркотични вещества в повечето случаи са криминално проявени, осъждани за притежание или разпространение на наркотични вещества в предишни периоди от време, се посочва в годишния отчет на полицията.

През периода са разкрити общо 12 престъпления, свързани с разпространението и отглеждането на наркотични вещества, от които три престъпления от минал период. Работата по 11 досъдебни производства продължава.

Очаква се темпът на употреба на основните видове наркотични вещества като марихуана и амфетамини, които се разпространяват сред наркозависимия криминален контингент в региона, да се запази, както и леко увеличение на дизайнерска дрога, тъй като тя добива все повече популярност сред лицата в младежка възраст. Причина е сравнително лесния достъп до този вид дрога, поръчвана и доставяна от големи градове от страната по интернет чрез спедиторски фирми, отбелязват от Областната дирекция на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама