Ръст в събираемостта на данъци в редица общини у нас

11:22, 09 мар 17 25 334 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

През изминалата година се е повишило средното равнище на събираемост на данък недвижими имоти и данък превозни средства. Основен фактор за подобряване на този показател са въведените механизми в общините за наблюдение и контрол върху приходите., твърди Министерството на финансите в свой анализ

Системата за обмен на информация (СОИ) в Министерството на финансите продължава да се развива с цел постигане на автоматизирано предоставяне на допълнителна информация от общините.

В ход е нова услуга за физически и юридически лица, даваща възможност за електронно подаване през портала на НАП. От 02.02.2017 г. услугата се предоставя пилотно за физически и юридически лица на територията на Столична община, като са активирани двете декларации по чл. 54, ал. 4 от ЗМДТ – за притежаван лек автомобил и за притежавано пътно превозно средство, без леки автомобили и съответните им коригиращи декларации.

Поетапно към услугата ще бъдат включвани и други общини. В портала на НАП ще бъде добавена и декларацията за данъка върху недвижимите имоти по чл. 14 от ЗМДТ. В експлоатация е и онлайн система за справка за местни данъци и такси, която чрез сайта на приходната агенция дава информация за задълженията на фирми и граждани към над 200 общини в страната. Услугата вече е надградена и позволява и онлайн плащания към 5 от най-големите общини в страната.

Подобряват се финансовите показатели на редица общини, показва анализът на финансовото ведомство. Забелязва се тенденция за по-добро управление на бюджетните средства през 2016 г. спрямо 2015 г. от страна на голяма част от общините.

През 2016 г. броят на общините с отрицателно бюджетно салдо достига 60, което представлява 22,6% от всички общини на територията на страната, при 156 за 2015 г. (или 58,8% от общините), съобщиха от финансовото министерство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама