Коалиция от кюрди и араби прогони силите на ИД от стратегически височини в Сирия

10:54, 09 мар 17 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Формированията на арабите и кюрдите от въоръжената коалиции "Силите на демократична Сирия" (СДС) постигнаха важна победа по пътя към град Рака, смятан за сирийската столица на групировката „Ислямска държава“ (ИД), съобщиха БГНЕС.

Те изтласкаха силите на ИД от стратегическите височини Ел Мунхар и се намират на 19 километра от Рака, съобщи ливанската телевизия „Ал Манар“.

Кюрдските сили блокираха основното шосе между Рака и намиращия на юг град Дейр ез Зор. Все пак бандите на ИД прехвърлят към Рака сили от други райони. Вчера по понтонния мост през река Евфрат към Рака са били прехвърлени 150 бойци от района на Хама.

Вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че няколко ръководители на ИД са напуснали Рака, за да се прехвърлят в по-безопасни райони в Сирия и Ирак. По данни на изданието в града се останали 3000-4000 членове на ИД.

Рака е административен център на едноименната провинция с население от 300 000 души. Градът се намира на 160 км източно от Алепо. Той бе завзет от бандите на ИД през март 2013 година и е обявен за „столица на халифата“ от главатаря на групировката Бакр ал Багдади. В средата на февруари иракски военни заявиха, че той се е преместил от Рака в Ирак. Вчера представител на Пентагона каза, че според американското разузнаване той не се намира в Мосул, където се водят боеве за освобождаването му от „Ислямска държава“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама