Валентин Златев: Сивият сектор на пазара на горива у нас е около 30%, което ни поставя на челно място в Европа

10:45, 09 мар 17 25 174 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сивият сектор на пазара на горива у нас е около 30%, което ни поставя на челно място в Европа в тази печална класация. Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ по време на откриването на първата национална годишна конференция на организацията, предаде БГНЕС.

Сред участниците е и Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, както и представители на институции, гости и експерти. На форума ще бъдат представени добрите практики и препоръки в борбата със сивия сектор в отрасъл „течни горива”, оценка на бизнес средата и мерки за контрол и изсветляване на сектора.

Вчера обсъждахме на среща на асоциациите от петролната индустрия на страните от Централна и Източна Европа проблемите и общите тенденции в този сектор, продължи Златев. Успяхме да сверим часовниците си по най-важните въпроси. Днес ще фокусираме внимание върху особеностите и спецификите на българския пазар, каза той.

БПГА се бори за добра бизнес среда в услуга на нашите клиенти и партньори за развитие на българската икономика, подчерта Златев. Кои са основните предизвикателства пред бранша и как можем да подобрим бизнес средата в България? Поставяме фокус върху сивия сектор на пазара на горива и как можем да се справим с нелоялната конкуренция, посочи Златев. Амбицията ни е не само да изброим проблемите, на да търсим и решения, каза той. Изсветляването на сектора у нас е от съществено значение за държавата и данъкоплатците, защото ще доведе до повече приходи. Наблюдаваме контрабанда на горива, избягване на данъчно облагане, ДДС схеми, продажба на некачествено гориво с неясен проблемите- това са проблемите. В държава като нашата с най-ниските доходи в ЕС подобни практики намират благодатна почва, но само с ефективни решения можем да вървим напред, подчерта Златев. Държавните институции могат да разчитат на нас като коректен партньор, заяви той. Как можем да разрешим проблемите в сектора? На днешния форум ще очертаем мерки за борба със сивия сектор, БПГА представя собствен анализ по проблема и ще предложим своите решения, посочи той.

Борбата със сивата икономика и укриването на данъци заема особено място в годишния доклад на ЕК, заяви в приветствието си и Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК у нас. Една от препоръките за България винаги е свързана с нуждата от преодоляване на сивия сектор и укриването на данъците, каза той. Делът на сивия сектор в България е 30%, особено висок, което прави борбата с него важна за институциите в България, отчита ЕК.

През последните 3 г. приходите от горива заемат дял от 45-46% от общия дял, събиран в държавата, заяви Розалия Димитрова, директор на Агенция „Митници”. Митническата администрация държи на активния диалог с легалния бизнес, защото гледа на него като партньор, каза тя. Такава е БПГА и този диалог продължава за разрешаване на проблемите в енергийния сектор, подчерта Димитрова. За мен днешната инициатива е добра и целите, които си поставям са чрез дебат да формираме мерките и стратегията, за да преборим сивия сектор в горивата, каза Бойко Атанасов, директор на НАП. Ние трябва да умеем да комуникираме и да поемем лична отговорност в ангажиментите, с които ни е натоварило обществото. НАП отговаря за това да се спазва фискалната дисциплина и данъчното законодателство- ние сме представители на държавата и трябва да защитаваме нейните интереси, отбеляза Атанасов. Ние не можем да бъдем коректив в отношенията на пазара, нашата задача е друга, продължи той. Целта ни е изсветляване на бизнеса. Но защо нещата не се получава- мисля, че отговорът е, защото говорим на различни езици. Крайно време е да започнем да говорим с езика на фактите и да бъдем в симбиоза в тази борба, потвърди Атанасов. Трябва да имаме волята да предприемем необходимите действия, изрази надежда ръководителят на НАП. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама