Прокурорската колегия на ВСС търси решение на проблемите с кадрите и сградния фонд на спецобвинението

08:51, 09 мар 17 25 722 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Прокурорската колегия на ВСС търси разрешение на проблемите с кадрите и сградния фонд на спецобвинението. Това става ясно от съобщение на ВСС. Колегията на обвинителите вчера възложи задача на работна група, която  трябва да запознае с натовареността, щатната обезпеченост и сградния проблем. До 20 март работната група в състав Румен Боев, Румен Георгиев и Магдалена Лазарова трябва да е готова с предложения за разрешаване на проблемите.

Изслушването на административния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев и заместниците му Детелина Йотова и Красимир Тренчев бе проведено в изпълнение на решение на Прокурорската колегия във връзка с необходимостта от увеличаване щатната численост на магистратите и съдебните служители, както и решаване на проблема със сградния фонд и техническото обезпечаване.

По време на вчерашното изслушване в прокурорската колегия на ВСС  шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев начерта направо апокалиптичната.

По време на изслушването пред членовете на ВСС прокурор Гешев  подчерта, че изразява общото становище на магистратите от прокуратура за съществуващите проблеми, които пряко влияят върху ефективността, срочността и качеството на работата. Посочено бе, че дори при решаване на проблема с кадровата обезпеченост остава въпросът за осигуряване на нормални условия на труд, предвид факта че към момента в един кабинет са настанени по 3-4-ма магистрати и липсват достатъчно работни кабинети и помещения за нуждите на прокуратурата.  

В момента там работят 22 прокурори и 11 следователи, както и 46 служители. Незаети са 10 щата за прокурори и 6 – за следователи. За 7 прокурори е обявен конкурс.

Основните проблеми са два – недостиг на хора и тясната сграда, обобщи Гешев. В същото време натовареността е голяма. Към 1 януари е имало по 318 досъдебни производства на прокурор, 104 обвинителни акта за организирани престъпни групи средно с 10-12 обвиняеми и с по обем и по 3000 страници. През 2016 г. 22-мата прокурори са участвали в 1560 съдебни заседания, минимум по 2-3 на ден – както по мерки за неотклонение, така и в процеси по същество. Имало е 1200 искания за спецсредства.

Особено трагично, по израза на Гешев, е положението със следователите, работили м.г. извън останалото и по 100 молби за правна помощ с обема на досъдебно производство, достигащи до 10 тома и изискващи непрекъснати командировки из страната.

Недостигът на хора се отразява на работата – провеждат се добри първоначални действия, т.нар „реализация”, после се минава към следваща и следваща реализации и не остава време за качествено приключване на разследванията, обяви шефът на спецпрокуратурата. „Положението е, меко казано, тежко”, обобщи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама