МВР-Кърджали награди полицаи от областта

11:45, 05 юли 18 25 680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На събрание на ръководния състав в ОДМВР-Кърджали във връзка с професионалния празник на служителите в МВР – 5 юли, директорът на дирекцията старши комисар Венцислав Момчилов прочете заповеди за награди и връчи грамоти на победителите в празничните турнири по стрелба и футбол.

С „писмена похвала“ на директора на ОДМВР са наградени 57 служители за постигнати високи професионални резултати в пряката си работа. Петима служители са преназначени на по-високи длъжности. Със заповед на началника на РУ-Кърджали главен инспектор Щерьо Милчев също с „писмена похвала“ са наградени 76 служители в управлението.

В турнира по футбол на първо място е отборът на РУ-Момчилград, на второ място е сектор „Охрана на обществения ред“ в РУ-Кърджали, а на трето – отдел „Криминална полиция“ в ОДМВР. В състезанието по стрелба първи е отборът на РУ-Кърджали, на второ място се класира Зоналното жандармерийско управление, а на трето – РУ-Момчилград.

ОДМВР-Кърджали подобри резултатите от дейността си през полугодието на тази година. Разкрити са 52 процента от извършените престъпления.

Регистрираните престъпления на територията на ОД на МВР-Кърджали през шестте месеца на тази година са 484, като 252 от тях /52 процента/ са разкрити. В сравнение със същия период на миналата година разкриваемостта е повишена с 11,6 пункта. Разкрити са още 87 деяния от  предходни години.  

Престъпленията против личността са с нисък относителен дял – 4,3 процента. Регистрираните 19 такива деяния са 11 по-малко в сравнение с предходната година, а разкриваемостта им е 32 процента. Извършено е 1 умишлено убийство, извършителят е установен.

Структуроопределящи са престъпленията против собствеността – 138 на брой (144 през 2017 г.). Преобладават кражбите, които от 100 през 2017 г. са намалели до 92 през настоящата година. Разкриваемостта им е нараснала с 9,7 процента и достига 46,7 процента.  Повечето от тези криминални деяния са на територията на РУ-Кърджали. 

Увеличение се отчита при домовите кражби, които са 31 при 18 през 2017 г. Разкриваемостта им е увеличена на 45 процента ( при 22 процента през 2017 г.). Спад от 14 процента се отчита при взломните кражби. Броят на тези престъпни деяния е 18 при 21 през първото шестмесечие на 2017 г. Значително са намалели кражбите от магазини- на 6 броя през тази година и всички са разкрити /при 19 през 2017 г./. Спад бележат и кражбите на части и вещи от МПС, на селскостопанска продукция. 

Грабежите на територията на ОДМВР-Кърджали са 2 при 3 такива престъпления през същия период на миналата година. Деянията са разкрити. Не са регистрирани грабежи с използване на оръжие.

Измамите бележат леко увеличение – от 11 през 2017 г. на 13 през настоящата година. Всички измами са извършени на територията на град Кърджали. Установени са 4 лица, посредничили при част от извършените деяния. 
Посегателствата спрямо МПС са 2 при 1 през предходната година. Извършителите са установени. Няма кражби на луксозни автомобили.   През настоящата година са регистрирани 47 случая, свързани с наркотични вещества – броят им през първото полугодие на 2017 г. е 29. Най-масово използваният наркотик е марихуаната.

Регистрираните 48 престъпления по икономическа линия бележат спад с 14 броя. Най-голям е делът на документните престъпления – 23 броя, следват престъпленията против стопанството – 15, престъпленията против собствеността – 5. Разкриваемостта е 21 процента. Разкрити са още 14 деяния, регистрирани през предходни години. 
Значително са подобрени резултатите по противодействие на контрабандата. През периода са иззети 129 054 къса цигари (51 502 през 2017 г.), 23,200 кг тютюн (18,6 кг през 2017 г.) и 692 литра алкохол (167 л през 2017 г.). 

Анализът на регистрираните престъпления показва, че най-голям брой престъпни деяния са извършени на територията, обслужвана от РУ-Кърджали, където са регистрирани 56 процента от всички престъпления. По-спокойна е обстановката в общините Момчилград, Кирково, Крумовград, Ардино и Джебел. Критични точки с по-високо ниво на регистрирана престъпност са централните градски части на общинските центрове. 

Вследствие на предприетите мерки за ограничаване на битовата престъпност в малките и отдалечени населени места тези деяния са сведени до поносими граници. Няма тежки престъпления, извършени спрямо възрастни граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама