Тестват водата от спрените помпени станции в Хасково

11:19, 17 май 17 25 488 Шрифт:
Автор:

Първа и втора помпена станция на ВиК Хасково ще бъдат пуснати в работен режим, но водата няма да попада в мрежата, а ще бъде изпусната в реката, съобщи началникът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова. Идеята е да се вземат проби, които отново да бъдат изследвани.

Съоръженията не са работили повече от месец и ще трябва да минат поне 24 часа, за да могат да се вземат пробите, допълни още д-р Димитрова. Отклоненията по показател – естествен уран бяха регистрирани точно във водата от тези две помпени станции. Едва след като станат ясни резултатите от теста, ще се вземе решение дали да се позволи областният град да се захранва с вода от тях.

Междувременно днес кметът на Димитровград Иво Димов проведе работна среща с кметовете на 11-те села от общината, където бе засечена по-висока алфа активност. Иво Димов съобщи, че се търси възможност за намиране на водоноски за тези села. Оказва се, че водоноските са кът и затова в селата ще бъде доставена вода по график.

Иво Димов съобщи за Topnovini.bg, че очаква помощ от Стара Загора и Пловдив. Той допълни, че няма паника сред хората в селата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама