Искат помощ от военните за снега в Хасковско

10:47, 11 яну 17 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият снеговалеж на места надхвърля 50 см. Областният управител Станислав Дечев е поискал помощ и от военните. Най-много сняг падна през нощта в село Елена-там новата покривка е 70 см. Във Вълче поле в родопската част на областта е 60 см, в Сакар в района на Изворово  около 30 см. В село Орешец покривката надхвърля 55 см, в Меричлери – 30см, а в Стамболово – 40 см.  Средно за областта новият сняг е половин метър, най-малко е в Любимец-25 см. Важно е да се знае, че навсякъде снегът е на преспи, които трудно се пробиват и се налага включване на роторни снегорини.

„Пътищата в областта са проходими при зимни условия, има отделни участъци с временни ограничения. Най-важното е, че няма бедстващи хора, до всички населени места има достъп за снабдяване със стоки и за оказване на медицинска помощ“, заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев. възможно, за да се справят със ситуацията“, допълни той.

За първи път през този период на обилен снеговалеж имаме проблеми с електрозахранването.  В община Димитровград  има 4 населени места без ток: това са селата Райново, Злато поле, Долно Белево и Брод. В община Хасково от снощи без ток са 6 села- Стойково, Подкрепа, Родопи, Динево, Стамболийски и Любеново. „В момента се работи на място за отстраняване на авариите по мрежата. В постоянна връзка съм с EVN и ме уверяват, че до няколко часа електроподаването ще бъде възстановено“, съобщи Станислав Дечев.

В община Харманли е затворена отсечката Харманли- Остър камък –Ефрем. По пътя Харманли- Симеоновград вече е възстановено движението. Вечерта там имаше аварирал камион, но сега е отстранен от платното.

Всички пътищата в община Хасково са отворени, рано тази сутрин по пътя за Узунджово имаше аварирал лек автомобил, но към този час вече е изтеглен и пътят е отворен.  Пътят за Симеоновград е проходим, там са разбивани огромни преспи , но сега движението  е нормално за зимните условия и сериозната снежна покривка от 45 см за Симеоновградско.

По пътя Тополовград – Харманли и Тополовград-Радовец движението е преустановено за всички МПС. Всички автомобили в Тополовградско трябва да са с вериги. В района на Сакар  няма бедстващи хора и няма недостъпни места, електрозахранването и водоподаването не са прекъснати. Пътят Ивайловград- Крумовград е затворен за всички МСП, заради сериозна снежна покривка и големи снегонавявания. Пътят Ивайловград-Любимец е отворен само за леки автомобили. В останалите общини в област Хасково няма аварии, инциденти и специални ограничения. ВиК Хасково работи с екипите на енергодружеството за отстраняване на аврии на помпени станции, които захранват Хасково, Ивайловград  и Минерални бани и уверяват , че до сериозни проблеми с водозахранването няма да се стигне.

Според метеоролозите в ранния следобед ще започне да вали нов сняг. Очаква се в южната част на областта да натрупа доста, в Хасково се очакват  нови 10 сантиметра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама