Нищят кмет на ГЕРБ за разрушена тютюнева фабрика /обновена в 16.30 ч/

13:31, 22 авг 16 25 715 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предварителната проверка за разрушаването на тютюневата фабрика в Харманли е приключила, а прокурор от Окръжна прокуратура Хасково е образувал досъдебно производство. Фабриката, за която Министерството на културата твърди, че е паметник на културата бе съборена през февруари при непрозрачна процедура. Разрушаването стана в почивен ден.

Сигнал за скандалния случай подаде зам.-председателя на общинския съвет в града и член на Гражданско движение „Заедно за Харманли” Светлана Николова. Тя представи и документи от Националния институт по недвижимо културно наследство. Според разпространените в медиите книжа вече разрушената сграда е паметник на културата от 1977 г., за Хасковски окръг.

Държавното обвинение се самосезира и започна предварителна проверка, която по данни на обвинението е приключила преди дни. Наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител. По време на проверката полицията е установила, че в документацията освен кметът на Харманли Мария Киркова от ГЕРБ стоят подписите на още 3 – ма души. В хода на започналото разследване ще се установява кой каква вина има.

Досъдебното производство е започнало по текст от Наказателния кодекс за престъпление от общ характер, който предвижда разследване срещу длъжностно лице, а наказанието е от 1 до 6 години затвор и глоба от 1 000 до 5 000 лв., обясниха от Окръжна прокуратура Хасково за Topnovini.bg.

Според запознати по време на полицейската проверка кметът Мария Киркова е дала обяснения по случая.

Разрушаването на фабриката в Харманли стана основна тема на разговор в града тези дни след като пожар унищожи тютюневите сгради в Пловдив.  

От Министерството на културата съобщиха пък, че срещу Община Харманли е образувано административнонаказателно производство за премахване на сградата. Актът за установяване на административното нарушение е връчен на Общината. В процес на изготвяне е наказателното постановление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама