ГДБОП разби група в Хасково за дрога и лихварство

14:51, 08 фев 16 25 869 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража на 3-ма мъже, които са задържани при акция на ГДБОП, съобщиха от Специализираната прокуратура. Според съобщението на 6 февруари са повдигнати обвинения, а самата операция се е състояла ден преди това в Хасково.

Обвинения са повдигнати на Добромир Момчилов, организатор и ръководител на групата, на Вътьо Вътев, Петър Янев, Господин Димитров и Георги Ангелов.

Според събраните досега доказателства групата е действала от началото на 2014 г. в две направления – предоставяне на кредити срещу високи лихви и рекетиране на некоректните платци, както и разпространение на наркотици, предимно амфетамини, казват от прокуратурата.

За раздаването на кредити и събирането на главниците и лихвите (често придружени със заплахи и насилие) отговаряли  Янев и Ангелов. Парите за заемите осигурявал ръководителят Момчилов, на него бил отчитан и всеки лев, взиман от „кредитополучателите“. Предоставяните кредити били различни по размер, с различен срок за издължаване и лихва, в зависимост от клиента. В един от случаите бил даден заем от 600 лв. със срок за връщане един ден и 300 лв. лихва. В друг, 50 лв. били „отпуснати“ за седмица с 50 лв. лихва, а 1000 лв. – за месец с 200 лв. лихва.

Наркодилърите на групата били Вътев и Димитров. Те също получавали дрогата от Момчилов, разфасовали я на дози в апартаментите си, продавали я на клиенти и се отчитали на ръководителя на групата, информират от държавното обвинение.

Специализираният наказателен съд уважи искането на прокуратурата и наложи мярка за неотклонение задържане под стража на Добромир Момчилов, Петър Янев и Вътьо Вътев. С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на Георги Ангелов и Господин Димитров е наложена мярка „Парична гаранция“, съответно от 10 000 лв. и 2000 лв.

В съобщението се казва още, че се установяват и други лица, за които има данни, че са участвали или са работили по поръчение на престъпната група.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама