ВАС: Таксата за 5 годишните в градините е незаконна

17:37, 03 юли 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд /ВАС/ потвърди решението на хасковските съдии относно плащането на таксите за детски градини. Сега напрактика се оказва, че няма законно определена такава. Решението на ВАС е окончателно.

Първоначлано Хасковският административен съд отмени решението на Общинския съвет, с което през 2013 г., таксата за забавачка да остане 50 лв., но увеличиха твърдата й част от 10 на 30 лв., а променливата, която зависи от посещенията, стана 20 лв.

Освен това местният парламент взе решение 5-6-годишните деца от подготвителните групи да не плащат такса за посещение на детска градина, а по 3,30 лв. за храна на ден.

След решението на ВАС не е ясно дали за децата от подготвителните групи ще се дължи такса и каква.

Пред журналисти от ОбС казаха, че ще коментират следващата седмица. Според местните парламентаристи не се е случило нищо особено, защото ОбС е приел на практика ново решение през 2014 г., при това при спазване на всички законови процедури, с което е потвърдил волята си за размера и структурата на таксите.

Решенията на съветниците относно таксата за детска градина предизвика недоволство на майките, които излязоха на протест. Тогава те искаха и оставката на кмета на Хасково Георги Иванов, тъй като докладната записка бе негова.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама