Нови разкрития на Перперикон след близо 20 години археологически проучвания

18:40, 17 авг 18 25 730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След близо 20 години археологически проучвания, скалния град Перперикон продължава да разкрива тайни за живота в древността. Археологът проф. Николай Овчаров даде нова информация за цялостния архитектурен ансамбъл, наречен "Тракийски дворец светилище - столичен комплекс". Той допълни, че подготвя книга за Перперикон.

По думите му в центъра се намира церемониалната тронна зала, дълга почти 30 метра. В двореца има храм, посветен вероятно на източното божество Митра и още един, посветен на мъртвите, като към него има 12 гробници с подземие, но те са ограбени и съществуват само като архитектура, предаде bTV.

„Знае се, че има доста критики към идеята, че това е тракийска столица и че там има тракийски царски дворец. Както и към една хипотеза, която ние сме изказали – че там се намира светилището на Дионис, с прорицалище, което според Херодот било равно с това на Аполон в Делфи“, припомни проф. Овчаров. 

Археологът допълни, че „бащата на тракологията” проф. Александър Фол сам определя Перперикон като една от главните столици на траките, а в него може би се намира търсеното от столетие прорицалище на Дионис, в което идвал и самият Александър Велики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама