Малките земеделски стопани ще могат да кандидатстват за помощи до 25 000 евро

20:30, 31 юли 18 25 5716 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Собственици на малки земеделски стопанства могат да кандидатстват за финансиране до 25 000 евро с проекти по Програмата за развитие на селските райони. Обявената за прием подмярка 4.1.2. "Инвестиции в земеделски стопанства по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства" от ПРСР 2014 - 2020 е една от дългочаканите от стопаните и интересът към нея ще бъде голям. Общият бюджет на подмярката е почти 24,5 млн. лева.

Процентът на съфинансиране от страна на одобрените бенефициенти варира от 60% до 90% в зависимост от възрастта на стопаните, района на изпълнение на проекта, дали той предвижда въвеждане на иновации в съответното стопанство, биопроизводство и т.н. Допустими кандидати по подмярка 4.1.2. са физически лица, еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, кооперации, регистрирани по Закона за кооперациите и признати групи и организации на производители. 

Към датата на подаване на проектното предложение кандидатите трябва да са регистрирани като земеделски стопани, да са получили от земеделска дейност най-малко 33 на сто от общите си приходи за предходната календарна година, да имат икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) в границите между левовата равностойност на 6000 евро и 7999 евро. 

Освен това, кандидатите трябва да са собственици или ползватели на цялата налична в земеделското стопанство земя, включително сгради, помещения и оранжерии, а ако са юридически лица - да са микро или малки предприятия.

По обявената процедура ще се финансират разходи за строителство или обновяване на сгради и на друга недвижима собственост, закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване, създаване или презасаждане на трайни насаждения. Допустими са разходи за закупуване на земя и сгради, необходими за изпълнение на проекта, изграждане или ремонт на напоителни системи и други. Одобрените проекти трябва да бъдат изпълнени в сок до 24 месеца, а за проекти, включващи разходи за строително-монтажни работи - в срок до 36 месеца от датата на подписване на договора за предоставяне на финансова помощ.

Крайният срок за кандидатстване изтича в 17.30 часа на 22 октомври 2018 г. като кандидатстването става само по електронен път чрез онлайн платформата ИСУН 2020. Пълният комплект Условия за кандидатстване е публикуван на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg . Националната служба за съвети в земеделието вече започна да изготвя безплатно бизнесплановете на кандидатите по подмярката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама