Елитният планински полк търси бойци от Кърджали (ВИДЕО)

18:00, 13 юли 18 25 807 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Алпийският полк в Смолян обяви конкурс за 25 нови места за професионални войници. Изискванията са кандидатите да са на възраст до 28 години и да имат завършено средно образование. Заплащането е значително по-високо от средното за региона, използват се и много социални придобивки. 

В алпийския полк в Смолян могат да служат само най-добрите. Това е елитно поделение, създадено да изпълнява задачи там, където другите не могат да стигнат. Алпийските стрелци са гордостта на българската армия. Командирът им полковник Димитър Кацаров разказва, че в поделението се създават специфични военни умения , в оснавата на които са алпинизма и карането на ски. Това привлича много младежи, за които тези екстремни спортове са любими. Кандидати за служба има от цялата страна, в полка вече служат младежи от Кърджали, Момчилград и Крумовград. 

От миналата година алпийският батальон в Смолян стана полк. Новите места се попълват поетапно. Документи се подават във всяко военно окръжие в страната. Ако бъдат одобрени, кандидатите полагат изпит за физическа пригодност и решават тест за интелигентност. 

Стартовата заплата за войник е 900 лева. Към нея военнослужещите получават допълнително възнаграждение за дадените дежурства, има и премии за постигнати добри резултати. Военнослужещите получават безплатна храна по време на дежурствата, безплатни са дрехите и пособията, от които се нуждаят. Военните получават напълно безплатно медицинско обслужване в елитни медицински заведения - военните болници в страната. Поемат се част от пътните им разходи, част от наема, ако решат да наемат жилище в Смолян. Те и семействата им могат да почиват на символични цени в базите на Минестерството на отбраната.  

Министерството има дългосрочна програма за развитие на Въоръжените сили, част от нея е и очакваното повишаване на заплатите на военнослужещите от началото на следващата година. Моето разбиране е, че увеличението трябва да засегне основно войнишките заплати, за да могат младите хора да имат сигурност и стимул да избират и да се реализират във военната професия, казва полковник Кацаров.

Конкурсът за прием в алпийския полк е в началото на октомври, но срокът за подаване на документи е до 14 август. Документи могат да се подават във всяко военно окръжие в страната, като идрично се посочи, че се кандидатств аза 101 алпийски полк. Командването на полка се надява на сериозен интерес от страна на младежи от Кърджали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама