Овцевъдите и козевъдите блокират пътя София-Варна край Арбанаси

07:30, 13 юли 18 / Политика 25 2181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Овцевъдите и козевъдите започват безсрочни национални протести. Първият протест е днес от 11.00 часа на главния път София-Варна, на разклона на великотърновските села Арбанаси и Шереметя. Очаква се в него да се включат над 1500 фермери. Следващата седмица протестът ще се премести в столицата пред Министерски съвет. 

Протестиращите настояват за оставката на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството. Протестиращите искат държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания обявиха от ръководството на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

От асоциацията категорично отхвърлят предложените ставки от земеделското министерство по схемата за подпомагане "de minimis", във връзка със срива на изкупнте цени на овчето мляко. Овцевъдите искат 20 лв. на животно, с което да се покрие загубата от срива на цената на млякото. Министерството е готово да даде 5 лева на овца. Така се стигна до решението за безсрочни протести.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама