Близо 80 на сто от тютюна в Кърджалийско са поразени от мана

09:55, 12 юли 18 25 592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 80 на сто от тютюна в Джебелско и Кирковско са поразени от мана. Нанесените щети са големи. Специалистите предвиждат нискокачествена реколта от сухия тютюн тази година за разлика от миналата. Това отчитат от Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В населените места на оглед са били специалисти от отдел "Растителна защита", съобщи БНР. 

"Установихме специално при тютюна, висока степен на нападения от мана, между 50 и 80%, като е нападнат средният пояс на растението и болестта върви към горните, върховите листа. Това говори за нарушаване на реколтата. Сухият тютюн ще бъде с по-ниско качество в сравнение с миналата година. За разлика от миналата година, тази година е по-висока степента на нападение. Едва 5% от тютюнът беше засегнат тогава", коментира началникът на отдела Соня Новодрянова. 

Между 50 и 90% са случаите на вирози по тютюневите растения, пренасяни от листните въшки. Източник на зараза са и оставяните покосени стъбла от стопаните в тютюневите ниви. Неблагоприятната климатична обстановка с чести дъждове създават условия тютюнът да боледува. 

Поражения има и върху насажденията с домати и пипер. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама